„Северен поток 2“ може да заобиколи Дания

16:40, 02 окт 19 25 2261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви днес, че будещият противоречия газопровод "Северен поток 2", предвиден да доставя руски природен газ на Европа, може да заобиколи датските води, ако Копенхаген продължи да отказва разрешение.

Окончателното основно препятствие на почти завършения проект е постигането на споразумение с Дания, че газопроводът през Балтийско море може да премине през изключителната ѝ икономическа зона, която е извън териториалните ѝ води.

"Ако не го одобрят ... ще заобиколим икономическата зона на Дания", заяви председателят на "Газпром" Виктор Зубков на московски енергиен форум, цитиран от ТАСС.

Ако Дания откаже разрешение, проектът "ще бъде по-скъп и ще отнеме повече време", каза той, като критикува позицията на Копенхаген, тъй като тръбопроводът ще осигури "газ за Европа".

Положени са 71% от тръбите на „Северен поток-2“

Изграждането на газопровода предизвика опасения за нарастващата зависимост на Западна Европа от руския газ. Проектът също така събуди загриженост, че Москва ще може да засили натиска върху Украйна, тъй като Европа по-малко ще разчита на страната за транзит на доставки.

Неговите привърженици - водени от Германия, най-голямата икономика на ЕС - казват, че тръбопроводът ще осигури надеждни доставки на приемлива цена. „Газпром“ заяви, че тръбопроводът е завършен на 83 процента, като са положени повече от 2000 километра тръби.

"На практика достигнахме ... икономическата зона на Дания", каза Зубков и добави, че ако Копенхаген даде зелена светлина, проектът може да бъде завършен за "четири до пет седмици".

Руският министър на енергетиката Александър Новак на същия форум заяви, че все още разчита на Дания да даде одобрение. "Не виждаме основание да не даде такова разрешение", каза той.

Половината от стойността на проекта от 9,5 милиарда евро е финансирана от „Газпром“, а останалата част е покрита от неговите европейски партньори: германските Wintershall и Uniper, англо-холандската Shell, френската Engie и австрийската OMV.

Доналд Тръмп и Клаус Йоханис се обявиха срещу „Северен поток 2“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще стовари санкции върху „Северен поток 2“ и тези, които са обвързани с него, заявявайки, че проектът прави Германия „заложница на Русия“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама