Гърция под блокада: Масови протести парализираха страната

19:18, 02 окт 19 / Свят 25 1812 Topnovini
Първата обща стачка срещу новото правителство в Гърция
Първата обща стачка срещу новото правителство в Гърция

Гърция днес е парализирана от първата обща стачка срещу новото правителство. Стачкуват служителите в градския транспорт, банковия сектор, учителите и журналистите. Фериботите не пътуват от трите пристанища на Атика - Пирея, Рафина и Лаврио.

Причина за недоволството на хората от различни браншове и сектори, както и на опозицията, са планираните от правителството промени за ограничаване правото на протести и премахване на минималната работна заплата. 

Гръцките служители от частния сектор стачкуват

Гръцките синдикати призоваха правителството да започне преговори с профсъюзите по промените в трудовото законодателство. "Без споразумение очаквайте стачна есен", предупреждават от профсъюзите. Многохилядни демонстрации се проведоха в цялата страна. Протестите приключиха мирно без инциденти, но в готовност за нови стачки.

Железничарите спряха всички влакове за 24 часа. Обявиха, че продължават стачката и утре.

Транспортен хаос настъпи и в центъра на градовете, предаде БНР. Гърците пътуваха до работните си места с личните автомобили, а много от тях не успяха да отидат на работа.

Метрото не се движи до утре сутрин в 6 часа. Автобуси и тролеи спират за няколко часа. Надпис "стачка“ имаше пред затворените банки, училища, университети. 

Държавните болници са в режим за прием само на спешни случаи.

Журналисти от всички медии също протестират, като за 24 часа са прекъснати новинарските емисии.

Препоръчва се на българските граждани, които посещават Гърция или постоянно пребивават в страната, да не разчитат на обществения транспорт, както и да избягват придвижване в центъра на Атина и по-големите градове, тъй като се очакват протести и възможни безредици.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Атина на телефони: +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 181 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.