Путин за Грета Тунберг: Осъдително е да се използват деца за лични интереси

20:30, 02 окт 19 / Свят 25 2526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В коментар за емоционалното изказване на Грета Тунберг в ООН и реакциите след него руският президент Владимир Путин заяви днес, че не споделя "всеобщия възторг" към 16-годишното шведско момиче. Според него тя опростява сложни проблеми и е употребявана от възрастни хора с интереси, информира "Дневник".

В изказване на форума Руска енергийна седмица в сряда той каза още, че "това, че млади хора, подрастващи, обръщат внимание на острите проблеми на днешния ден, включително на проблемите с околната среда, е правилно и много хубаво, те безусловно трябва да бъдат подкрепени". Но той смята, че е достойно за осъждане, "когато някой ги използва за лични интереси".

''На Грета Тунберг не са обяснили, че съвременният свят е сложен и многообразен, бързо се развива и хората в Африка и много от азиатските държави искат да живеят със същия жизнен стандарт като в Швеция, само че как да се постигне това".

Шеф на благотворителна асоциация призова да бъде убита Грета Тунберг

"Да ги принудят да използват още днес слънчева енергия, каквато в Африка има предостатъчно? А някой обяснил ли е колко струва това", попита Путин. Според него би трябвало да се подкрепят идеи за възобновяеми енергоизточници, но при това трябва да не се забравя за реалността. "Сигурен съм, че Грета е добро и много честно момиче. Но възрастните трябва да сторят всичко да не поставят деца и тийнейджъри в някои екстремни ситуации."

Тази седмица руски депутат покани Грета Тунберг да произнесе реч в Държавната Дума - долната камара на руския парламент. През септември Русия обяви, че ще се завърне в Парижкото споразумение за климата от "прагматични съображения", но говорител на Путин обясни, че това не означава, че той е променил скептичното си отношение към твърденията за мащаба на въздействие на човешката дейност върху промените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама