СЕМ: Екипът на "Референдум" не е нарушил закона

09:19, 03 окт 19 / Общество 25 1443 Шрифт:
Topnovini

Председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ, че нарушения по Закона за радиото и телевизията в поведението на екипа на "Референдум" няма. Тя още веднъж поздрави за професионалното поведение екипа на предаването и ръководството на БНТ. Владимирова определи скандала, който се разигра във вторник с един от участниците в дискусията - като "недопустима ситуация".

Сидеров пак с предизборни номера

София Владимирова заяви, че трябва да се огледа тази ситуация и да се помисли дали има нужда от нов регламент.

"Но няма нито един регламент, който да казва кое е правилото за добрия вкус и добро възпитание. Това законът трудно може да го регламентира. Трябва да сме наясно, че когато има едни правила, какъвто е конкретният случая, регламентът трябва да се спазва в името на добрия тон", коментира тя. 

Тя уточни, че в тази ситуация водещият орган е ЦИК, тъй като се намираме в предизборна кампания. Правилата и редът за провеждане на предизборна кампания, включително и в медиите са регламентирани в Изборния кодекс.

От 2000 до 5000 лева глоба зоват Сидеров заради поведението му в БНТ

Владимирова припомни, че по случая в "Референдум" до момента СЕМ е изпратил запис на предаването и сигнал до ЦИК, като е изразил подкрепа с декларация по отношение на работещите в БНТ.

"Ако има последващи действия, които изискват намесата на регулатора, няма да се колебаем да действаме според правомощията си", подчерта тя. 

Председателят на СЕМ напомни, че БНТ и БНР са натоварени с ангажименти много над тези, които имат търговските доставчици. Още повече това важи по време на предизборни кампании, защото се съобразяват с много условия.

По думите на Владимирова трябва да започне разговор какви трябва да бъдат границите, какво е мястото на обществените медии, за това, че трябва да бъде осмислена по нов начин мисията на обществените медии.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама