Намалени са парите за заплати на медицинските сестри

11:32, 03 окт 19 25 2551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди информацията, че средствата от 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени на 6 млн. лева, съобщи БНР. 

Той посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.

БСП пита защо са намалени парите за заплати на медиците

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни какво включва общата сума от 86 милиона лева за увеличение на средствата в болничната дейност, включително и за работни заплати на медицинските специалисти.

50 млн. лева са от резерва на Здравната каса, които бяха отделени за цялостно увеличение на цените на клиничните пътеки. 30 милиона лева идват по Наредбата за труднодостъпните лечебни заведения и 6 милиона лева идват от бюджета на Министерството на здравеопазването. Така Ананиев коментира информацията, че средствата за работни заплати са намалени. 

"Постановлението на МС относно въпросните 50 милиона лева от държавния бюджет съдържа формулировката до 50 милиона лева, обясни министърът. 

Ако беше отпусната цялата сума, по думите му, МЗ е щяло да надскочи лимита си за финансиране на дейности като лечебни заведения в труднодостъпни райони, психиатрична помощ и туберкулозни отделения. И така да изпадне в ситуация на държавни вземания.

С тези средства - 86 млн. лева, ще има пари за всички държавни и общински болници, включително и за увеличаване на работните заплати.

7 000 здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама