Бензиностанциите ще могат сами да подобряват качеството на горивото

11:44, 03 окт 19 25 1797 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бензиностанциите сами ще могат да подобряват качеството на наличното гориво, ако то не отговаря на заложените в закона за енергията от възобновяеми източници прагове за биогоривата. Това окончателно гласуваха в Народното събрание с промените в закона за чистотата на атмосферния въздух, съобщи БНР.

С други текстове депутатите задължиха горивните инсталации и инсталациите за третиране или депониране на битови инсталации да използват цялостна система за видеонаблюдение. Видеонаблюдението се въвежда за инсталации с входяща топлинна мощност, равна или по-голяма от 20 МВт. Те ще са задължени да осигуряват за своя сметка отдалечен достъп на съответната РИОСВ до видеоизображения в реално време.

При нарушение имуществените санкции варират от 15 хил. до 150 хил. лева. Операторите на инсталации могат да се освобождават от прилагането на съответните норми за неорганизирани емисии само при условие, че това няма да доведе до значително увеличаване на риска за човешкото здраве или околната среда.

Депутатите гласуваха още лицата, които освобождават за потребление течни горива в случай, че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, да са длъжни да съставят декларация за качеството на всяка партида преди пускането на пазара.

Бензиностанциите от своя страна ще са длъжни да поставят на видно за потребителя място пълна информация за вида на горивото и декларация за качество. При констатиране от контролните органи, че разпространяваното течно гориво на бензиностанции отговаря на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, но не и на изискванията за количество биогориво, бензиностанцията сама ще може да го смесва и подобрява.

Срещу тези поправки остро реагира депутатът от "Обединени патриоти" и председател на Парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров. "Това нещо в момента ще го правят частни фирми. Една частна фирма ще проверява друга фирма и, ако установи нарушение, щяла да съобщи някъде да напишат акт. Това няма да сработи. Ние в момента искаме с тази приложена норма бензинджиите сами да си оправят горивото. Вие да сте видели надпис - "Горивото ни не струва, но ние ще го оправим!" Но във времето ще видите, когато започнат да гърмят автомобилите, какво ще се случи. Всички ще са невинни, пострадалият ще е този, който си е налял горивото".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама