България, Гърция, Кипър готвят обща инициатива за мигрантите в Средиземно море

13:58, 03 окт 19 / Политика 25 1900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция, Кипър и България са решили да излязат с обща инициатива за пътя на мигрантите в Източното Средиземноморие, съобщи гръцкото министерство на защитата на гражданите в съобщение до медиите, предаде БТА. Инициативата ще бъде представена на съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на Европейския съюз на 7-8 октомври в Люксембург.

Това е първата обща инициатива на страните-членки от първата линия на критичния маршрут на миграцията в Източното Средиземноморие, се казва в съобщението.

Цел на инициативата е да се изтъкне европейското измерение на голямото предизвикателство на миграцията, пред което е изправена Европа в страните-членки, които се намират на първа линия в Източното Средиземноморие.

Трите страни се стремят да повишат чувствителността и да активизират европейските си партньори, Комисията и останалите европейски институции по въпроса за увеличаващите се, продължаващи и явно непропорционални миграционни предизвикателства, които срещат трите страни, особено в сравнение с други региони на Средиземноморието и ЕС.

Инициативата има за цел да бъдат взети конкретни мерки от ЕС в рамките на общностната солидарност и отговорност със справедливо разпределение на тежестта чрез преразпределение на мигранти, чрез силна политика на връщане в трети страни на произход и чрез по-общо укрепване на най-засегнатите страни.

В съобщението се припомня, че според неотдавнашните доклади на Европейската комисия и на Европейската служба за външна дейност между 19 август и 1 септември са били регистрирани 1133 пристигнали мигранти по маршрута в Западното Средиземноморие и Атлантическия океан, 1369 през Централното Средиземноморие и 4879 по маршрута през Източното Средиземноморие. Тази тенденция се запазва и до настоящия момент.

Освен това трите страни се обявяват за ефективно прилагане на Съвместната декларация ЕС - Турция от 2016 г. чрез:

- изкореняване на мрежите, които осъществяват трафик на мигранти към ЕС,

- предотвратяване на отклоняването на мигрантските потоци и на установяването на нови пътища за миграцията по море, суша и въздух към цяла Европа и към държавите-членки,

- осигуряване на ефективно връщане на мигранти.

В тази рамка трите страни насърчават ЕС и останалите страни-членки да разгледат позитивно по-нататъшното отпускане на ресурси за страните от целия регион, през който минава миграционният път в Източното Средиземноморие, на основата на съвместно договорените ангажименти.

Също така Атина, Никозия и София искат да бъдат заделени по-големи средства за справяне с бежанския и мигрантския проблем в бюджета на Общността, който се обсъжда в момента (Многогодишната финансова рамка 2021 - 2026 г.)

Инициативата на трите страни представлява интервенция - принос в дискутираните приоритети на миграционната политика на новата Европейска комисия.

В съобщението се казва, че предложението на Гърция, Кипър и България, наречено "Инициатива за източносредиземноморския миграционен маршрут" (Eastern Mediterranean Migration Route Initiative - EMMRI), ще бъде представено официално и цялостно с внасянето на конкретен текст на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама