СБЛЪСЪК: БНР vs. БНР

16:10, 03 окт 19 / Сблъсък 25 7093 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

 

Скандалите около генералния директор на БНР Светослав Костов не стихват вече почти месец. Въпреки че вече мина толкова време от фаталното спиране на сигнала на програма „Хоризонт“ за пет часа, ситуацията в националното радио все още остава неясна, а напрежението – високо. Доказват го постоянните протести за и против Светослав Костов.

В днешния „Сблъсък“ екипът на ТОПНОВИНИ потърси двете гледни точки по въпроса – тази на работещи в радиото, които обаче стоят от двете страни на барикадата. Мнение по темата изказаха журналистката Силвия Великова, Недялко Недялков от народния оркестър на БНР и Елица Доцева от КНСБ.

Напрежение в нюзрума

Безспорно скандалът отеква най-мощно в сградата на радиото.

Журналистката Силвия Великова, която се превърна в ябълката на раздора, след като генералният директор я свали от ефир за кратко, заяви, че в момента в БНР има напрежение, разделение и криза. „В БНР сме в период на възстановяване на отношенията. Гледаме се мрачно по коридорите, заплашително. Дори сега една колежка ми каза, че се притеснява за мен да не ми се случи нещо. Аз обаче не се притеснявам, защото не мога да попадна в тези сценарии, в които някой се опитва да ме вкара. Както се казва, ще преминем през тази криза. Важното е радиото да запази това име, заради което много колеги организираха протести– а то е, че е свободна медия. Надявам се, че този случай ще даде достатъчно основания да направим  нещо, така че да не може да се оказва натиск върху обществените медии“, заяви тя.

Недялко Недялков от Оркестъра за народна музика на БНР, който участва в протестите в защита на Светослав Костов, потвърди, че напрежението в радиото се усеща. Според него в момента най-неизгодна е позицията на служителите в радиото, на които настоящият генерален директор е обещал промени за добро – като отношение към работещите и като заплати. Недялков изрази опасение, че ако мандатът на Костов бъде прекратен, това няма да се случи. Той поиска СЕМ да му даде отсрочка, за да успее да изпълни програмата си.

Председателят на КНСБ към Националния радио-телевизионен синдикат Елица Доцева също е на мнение, че напрежение в БНР има. „Неприятно е да се работи в тази обстановка, трудно е, но няма да ни е за първи път“, заяви тя.

Прегрешил ли е директорът

Протестиращи в защита на Светослав Костов поискаха СЕМ да му даде втори шанс и да не прекратява мандата му предсрочно. Редколегията на "Хоризонт" обаче продължава да настоява за "главата му".

Силвия Великова заяви, че не очаква директорът да даде публично отговор защо се е стигнало до свалянето ѝ от ефир и спирането на сигнала на „Хоризонт“. Тя изрази надежда, че от прокурорската проверка ще бъдат получени някакви насочващи следи, които да покажат какво да се е случило. „Не знам какво е най-голямото прегрешение на Светослав Костов, но знам какво направи той с мен и знам, че не съм излъгала и с една буква по отношение на комуникацията ми с него. Самият г-н Костов застава сам срещу огледало, срещу приятели – и ако той може да се понася, твърдейки, че това не е вярно, че аз си измислям и че всички правим някакъв саботаж, това е негов проблем. Той ще продължи да си живее с него. Аз нямам проблем да продължа да живея с това, което съм казала“, каза още Великова.

Недялко Недялков отказа да назове какво прегрешение е извършил Костов, за да се разрази целият този скандал. “Според мен се търси начин той да бъде свален от поста без да се изчакат всички заключения. За вина не може да говорим без тя да бъде доказана. Няма сериозни аргументи, които трябва да дойдат от сериозна инстанция. Той има много плюсове, които заяви пред всички работещи в радиото. Много са заявките, които той даде за в бъдеще. Трябва да се вземе мъдро решение. Отстрани нещата изглеждат по един начин, но ние, които работим в радиото, ги виждаме по друг начин“, коментира Недялков.

Според Елица Доцева желанието на редколегията на „Хоризонт“ Костов да подаде оставка е под външен натиск. „Поисканата оставка от СЕМ е прибързана, защото няма доказателства. Значи ли това, че някой иска да потули случилото се и изобщо какво се случва с радиото след това“, попита тя.

Кои са главанаците в БНР

При първия си коментар за случилото се в БНР премиерът Бойко Борисов използва думата „главанаци“, която започна да се носи от уста на уста. Въпросът кои са главанаците в БНР обаче се оказа доста сложен.

„Не знам кои са главанаците в БНР, не знам кои са главанаците в държавата, не знам кой стои отгоре на всичко това, което се случи. Главанаците или да се самопокажат, или някой да ги назове, ако ги знае“, заяви Силвия Великова.

От своя страна, Недялко Недялков посочи, че не е негова работа да коментира езика и жаргона на премиера. „Той сам каза, че не познава кой е генералният директор. И когато музикалните състави протестирахме, той заяви, че не знаел, че в радиото имало „четири оркестри“, както сам се изрази. Така че сами си направете заключенията това с главанаците как звучи, изречено от устата на премиера“, каза той.

Елица Доцева заяви, че не би употребила такава дума за нито един колега. „Бих ги призовала да не забравят, че трябва да има някаква чест, достойнство, морал и да не забравят, че съществува и Етичнен правилник“, коментира тя.

След края на сагата

И двете страни са категорични, че независимо дали Костов си отиде, или остане в БНР работата на служителите ще продължи, както досега.

Силвия Великова заяви, че няма проблем да продължи да работи в радиото дори и с генерален директор Светослав Костов. „Единственото, което мога да кажа отсега като човек, който не позволява да му бъде оказван натиск, е, че аз и колегите ми ще продължим да работим така, както смятаме, че трябва да работим – да съобщаваме новините и да правим интервюта, в които задаваме неудобни въпроси. Ние ще решим как да реагираме в зависимост от решението на СЕМ“, коментира тя. Великова посочи, че глобата, наложена от СЕМ в размер на 27 хил. лв., ще бъде платена за сметка на служителите – да не си купят нова техника или да плащат по-малко за чистота. „Но ние нямаме отговорност за това, че се стигна до тези глоби. Радиото ще си плаща глобите и е ясно кой носи отговорност в тази ситуация – генералният директор“, посочи тя.

Според Елица Доцева обаче проблемите в радиото ще останат и ще продължават да се задълбочават с всяко едно ново ръководство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама