Руски биолог планира създаване на генномодифицирани деца

18:00, 03 окт 19 / Култура и наука 25 1167 Topnovini
1

Руският биолог Денис Ребриков възнамерява да създаде генномодифицирани деца, като фактически повтори скандалният експеримент на китайския професор Хе Цзянкуй, които миналия ноември обяви за раждането на първите в историята близнаци с редактирана ДНК, предаде БГНЕС, като цитира Би Би Си.

За разлика от китайския си колега, който провел генетичния експеримент тайно от научната общност и с фалшиви документи, Ребриков охотна разказва за своите планове пред журналисти и обещава да получи разрешение от комисията по етика в руското здравно министерство.

През юни той писал за плановете си до сп. „Нейчър“ и на следващия ден там беше публикувана статия с призив да се сложи край на експеримента на руския генетик.„Научната общност трябва да се намеси. Времето не чака“, се посочва в текста.

В следващите месеци Ребриков се спечелва непримиримо недоволство в лицето на руски колеги от Медико-генетичния научен център. А според агенция Блумбърг окончателното решение за генетично-модифицираните деца ще бъде взето лично от президента Владимир Путин.

Първоначално руснакът и неговият екип се опитвали да решат проблема, над който работел Хе Цзянкуй – да направи детето неуязвимо към заразяване с ХИВ още на стадий зародиш, отстранявайки част от ген, чрез който вирусът се присъединява към клетките.

После Ребриков обаче казва, че иска да предотвратява наследствена глухота. А все още не е искал разрешение за експеримента си от комисията по етика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани