Акцент на деня: Останаха ли излъгани медицинските сестри?

17:30, 04 окт 19 25 3057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обещаните 50 милиона лева за възнаграджения на медицинските сестри станаха повод за политически обяснения. Оказа се,  че всъщност тези 50 милиона са само 6.

След силната обществена реакция, премиерът Борисов привика спешно в Министерски съвет министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, както и ръководството на Надзорния съвет на Касата. Ананиев обясни, че след като са отпуснали с постановление на Министерски съвет средства до 50 млн. лв., е била събрана информация от лечебните заведения, от която е станало ясно, че сестрите могат да получат помощ до 6 млн. лева. Затова се е взело решение средствата да бъдат отпуснати през бюджета на НЗОК.

Преди срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова директно попита премиера Бойко Борисов защо е излъгал медицинските сестри. "Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Отговорността е ваша“, заяви Нинова от парламентарната трибуна.

Тя изтъкна, че с постановление от 10 април са били отпуснати 50 млн. лв. от бюджета на Министерството на здравеопазването, а не от този на НЗОК, както сега се изкарва. Корнелия Нинова уточни, че има и второ постановление от 9 май, с което тези 50 млн. лв. стават 6 млн. лв. Според нея здравният министър е напълно безсилен да замаже тази лъжа и прехвърля отговорността на НЗОК.

В отговор в парламента Кирил Ананиев заяви, че средствата за медиците са отпуснати, но с различен източник – не от държавния бюджет, а от резерва на Здравната каса. Той посочи, че е факт, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв., тъй като за това има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор.

„Понеже протестът продължи, правителството взе решение, че трябва да подкрепи медицинските сестри, като предостави допълнително до 50 млн. лв.“, подчерта Ананиев и посочи, че тогава се е установило, че тези 6 млн. лв. са били единствената възможност.

Тезата на министъра, че отпуснатите пари от Касата заместват обещаните от кабинета, се опровергава от Лекарския съюз и от членове на Надзора на Касата. От стенограмата на заседанието на Надзора на здравната каса от 27 май е видно, че е воден разговор за увеличение на клиничните пътеки и освобождаване на 50 млн. от резерва, но не и да се заместят обещаните от кабинета до 50 млн. лв. от държавния бюджет.

Междувременно болницата в Карлово може да остане без Вътрешното и Детското отделение. Подалите колективна оставка медици отказват да оттеглят молбите си за напускане, защото настояват за нови трудови договори със заплати 950 лв., което до момента не е договорено.

КНСБ подготвя и национален протест на работещите в здравеопазването за 7 октомври, но част от медиците, както и Българският лекарски съюз отказват да участват в него. Сестрите определиха синдикатите като „предатели“, защото досега многократно са ги молили за подкрепа, но през март те са били едни от първите, които са се разграничили от техните протести.

Българският лекарски съюз е постигнал договорености с Министерството на здравеопазването и не вижда причина да излиза на протест. От КНСБ пък недоумяват как протестът им може да бъде наричан „бутафорен“ преди да се е провел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама