Дания разреши полагането на тръбите за „Северен поток 2“

12:30, 04 окт 19 25 2643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дания оттегли политическите си възражения относно полагането на газопровода „Северен поток 2" в Изключителната си икономическа зона (ИИЗ), това съобщава ексклузивно руският вестник „Известия“.

Одобрението на строителството се забавя на административно ниво, съобщиха за изданието източници, запознати със ситуацията около газопровода.

Преди одобрението на Дания, руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че "Северен поток 2", предвиден да доставя руски природен газ на Европа, може да заобиколи датските води, ако Копенхаген продължи да отказва разрешение. 

„Северен поток 2“ може да заобиколи Дания

„Северен поток 2“ предизвика множество опасения от политически характер. В началото на лятото бившият канцлер на Германия и председател на Съвета на директорите на компанията Nord Stream 2 AG Герхард Шрьодер открито заяви, че изграждането на газопровода се бави поради натиска на САЩ върху Копенхаген. Така Дания се превърна в единствената страна, която отказваше да даде разрешение за полагането на тръбите за „Северен поток-2“. Тръбопроводът обаче вече е готов на 80% и строителството върви по график.

Доналд Тръмп и Клаус Йоханис се обявиха срещу „Северен поток 2“

В същото време Копенхаген вече няма политически възражения. Експертите изтъкват екологичните съображения, както и спирането на производството в най-голямото находище в Дания като допълнителен аргумент в полза на одобрението за дейностите на „Северен поток 2“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама