Борис Джонсън ще поиска отлагане на Brexit, ако няма сделка до 19-ти октомври

15:18, 04 окт 19 / Свят 25 1822 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън ще изпрати писмо до Европейския съюз с искане за ново отлагане на крайния срок за Brexit, ако до 19-ти октомври не бъде уговорена сделка за разводa, според правителствените документи, предoставени на Шотландски съд, съобщи BBC.

Миналия месец депутати от опозицията и "бунтовници" от управляващата Консервативна партия, принудиха чрез закон британският премиер да поиска удължаване на срока за Brexit, при положение че няма одобрено споразумение, но тогава Борис Джонсън, макар и да обеща да спазва британското законодателство, заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на всяка цена на 31-ви октомври.

Борис Джонсън изложи новия си план за Brexit с опит да изгради коалиция

В писмо до Съда в Шотландия, където противниците на Brexit се стремят да получат решение, което да принуди британския премиер да спазва закона, правителството на Обединеното кралство посочва, че Борис Джонсън приема, че е длъжен да изпрати писмо до ЕС с молба за удължаване на крайния срок.

Борис Джонсън е готов да напише подобно писмо до Европейския съюз и да поиска удължаване на крайния срок за напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз след 31-ви октомври, ако не се постигне сделка до 19-ти октомври, показват съдебните документи, получени от BBC.

Борис Джонсън разпуска парламента от 8 до 14 октомври

В документите Джонсън се съгласява да уважи приетият от парламента закон и да помоли ЕС за удължаване, ако не бъде постигната сделка по време на заседанието на Европейския съвет, което започва на 17-и октомври. Той също така "приема", че ще се съгласи на всяко едно удължаване на срока, предложено от ЕС.

Говорител на премиера отказа да коментира текущи съдебни производства.

Ден по-рано Борис Джонсън повтори позицията си, че той иска да се увери, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на крайната дата, съвпадаща с Хелоуин - със или без сделка. По-рано той пък посочи, че по-скоро желае да бъде "мъртъв в канавка", отколкото да поиска удължаване на крайния срок за Brexit.

„Brexit психоза” – новата болест, която обзе британци

Британският премиер вероятно все още се надява да постигне споразумение с Европейския съюз, за който се твърди, че е дал на Обединеното кралство срок до следващата седмица да направи промени в последните си предложения относно ирландска граница.

Британският вестник "Таймс" пък съобщи, че Европейският съюз е дал на британския премиер Борис Джонсън една седмица, за да представи по-приемлив план за Brexit. В случай, че Джонсън не е в състояние да го направи, лидерите на ЕС ще откажат да обсъждат плана на Срещата на върха, насрочена за 17-ти октомври.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама