Румен Радев: Подкрепата ни за Северна Македония не е безусловна

17:24, 04 окт 19 / Политика 25 2573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разширяването към Западните Балкани не бива да се пренебрегва от Европейския съюз. Около това мнение се обединиха президентите на България и Австрия Румен Радев и Александър ван дер Белен. Двамата обсъдиха във Виена и други международни теми.

Румен Радев припомни, че България най-силно подкрепя евроатлантическата интеграция на Северна Македония и е ускорила процеса.

"Но нашата подкрепа не е безусловна. Затова имаме ясна национална позиция. Тя ще бъде представена и пред Съвета на Европейския съюз. Нашите отношения трябва да почиват и да се развиват на базата на историческата истина", заяви Радев като подчерта, че България държи страните, които влизат в Евросъюза, да не внасят нерешени междусъседски въпроси в общността'', обясни държавният глава на България.

"От наш общ интерес е интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз и особено започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания'', посочи австрийският президент Александър Ван дер Белен.

"Този въпрос не бива да се подценява. Допреди около 5 години Европейският съюз не приемаше насериозно това разширяване. Ако Съюзът не обърне внимание на тези страни, ще се създаде политически вакуум, който ще бъде запълнен от други, а това едва ли е в интерес на Европейския съюз", допълни още той.

Румен Радев също така коментира, че проблемът с миграцията остава сериозно предизвикателство пред Европейския съюз и за съжаление, все още е далеч от решение.

"Поставям от няколко години въпроса за необходимостта от оперативен план за тези държави, особено с пътна граница, където рискът е най-голям от внезапно нарастване на мигрантския натиск, за да може Европейският съюз да бъде в състояние да овладява внезапна криза. Към момента такъв план няма'', каза той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама