Румен Радев: Подкрепата ни за Северна Македония не е безусловна

17:24, 04 окт 19 / Политика 25 1651 Topnovini
1
2
3
4

Разширяването към Западните Балкани не бива да се пренебрегва от Европейския съюз. Около това мнение се обединиха президентите на България и Австрия Румен Радев и Александър ван дер Белен. Двамата обсъдиха във Виена и други международни теми.

Румен Радев припомни, че България най-силно подкрепя евроатлантическата интеграция на Северна Македония и е ускорила процеса.

"Но нашата подкрепа не е безусловна. Затова имаме ясна национална позиция. Тя ще бъде представена и пред Съвета на Европейския съюз. Нашите отношения трябва да почиват и да се развиват на базата на историческата истина", заяви Радев като подчерта, че България държи страните, които влизат в Евросъюза, да не внасят нерешени междусъседски въпроси в общността'', обясни държавният глава на България.

"От наш общ интерес е интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз и особено започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания'', посочи австрийският президент Александър Ван дер Белен.

"Този въпрос не бива да се подценява. Допреди около 5 години Европейският съюз не приемаше насериозно това разширяване. Ако Съюзът не обърне внимание на тези страни, ще се създаде политически вакуум, който ще бъде запълнен от други, а това едва ли е в интерес на Европейския съюз", допълни още той.

Румен Радев също така коментира, че проблемът с миграцията остава сериозно предизвикателство пред Европейския съюз и за съжаление, все още е далеч от решение.

"Поставям от няколко години въпроса за необходимостта от оперативен план за тези държави, особено с пътна граница, където рискът е най-голям от внезапно нарастване на мигрантския натиск, за да може Европейският съюз да бъде в състояние да овладява внезапна криза. Към момента такъв план няма'', каза той.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани