ВСС: Разбира се, че Гешев може и да не бъде избран за главен прокурор

19:03, 04 окт 19 / Общество 25 2174 Topnovini
1

Следващата сряда предстои прокурорската колегия да разгледа двата доклада за професионалните и нравствените качества на кандидата за нов главен прокурор. На същото заседание ще бъде разгледано и искането на Лозан Панов за предоставяне на допълнителна информация за актовете по същество на Иван Гешев. Това по БНТ говорителят на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ Даниела Машева.

Тя уточни, че атестационната оценка за Иван Гешев вече е приета от Комисията по атестиране и конкурси и от ВСС, така че не може повече да бъде преразглеждана.

"Процедурата за избор на нов главен прокурор е прозрачна, даже е една от най-демократичните процедури в ЕС. Тя е продължителна и публична, освен това се изискват декларации относно имотното състояние на кандидата. Всички документи са оповестени на сайта на ВСС. И не на последно място самото изслушване на г-н Гешев на 24 октомври също ще бъде публично и ще бъде излъчено онлайн отново на сайта на ВСС'', сподели Даниела Машева.

"За да бъде избран за главен прокурор, г-н Гешев трябва да получи 17 гласа от членовете на ВСС, а самото назначение трябва да стане с указ на президента на Република България. В случай че не получи 17 гласа, г-н Гешев няма да бъде избран за главен прокурор и процедурата по избор ще стартира отначало'', поясни говорителят на прокурорската колегия.

Машева разкри, че до септември са били предоставени 73 становища, като 69 от тях са били в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, докато останалите са били възражения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.