Газовите бутилки ще се зареждат и на бензиностанциите

15:45, 05 окт 19 25 10115 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова промяна в закона за горивата ще върне обратно стария режим, в който газови бутилки могат да се зареждат на бензиностанциите. Според експертите обаче това крие рискове.

Основна отговорност за съхранението и експлоатацията на газови бутилки в бита, всъщност носи потребителят. По закон бутилките трябва да бъдат проверявани дали са технически изправни на пет години, съобщава БНТ.

„Най-честите нарушения всъщност са това, че потребителите ги пълнят по автогаз станции, където се случва най-опасното нещо, бутилките се препълват и след това съхранявани при по-висока температура е възможно да избухнат“, коментира Маргарита Ковачева, директор безопасност в компания доставчик на бутилиран газ.

Андрей Делчев: Пълненето на газови бутилки на газстанциите крие сериозен риск

В момента подобно зареждане е забранено. Нови изменения в закона за горивата подготвяни от икономическото министерство обаче предлагат отново да се разреши.

Контролът на бутилките, газовите уредби на автомобилите е на хартия добър, при приложението недостатъчен“. За това сигнализира Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.  Според Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация отмяна на забраната носи сериозен риск.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Румяна 13:56, 28 окт 20

Кое ви е трудно?
На бензиностанцията да определят служителите колко газ да се зарежда в бутилките, според обема !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама