Дата за преговори със Северна Македония, но не и с Албания

18:38, 05 окт 19 / Свят 25 2340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германия предлага Северна Македония и Албания да бъдат разделени, с цел постигане на компромис между държавите-членки на ЕС на 15-ти октомври, съобщава БГНЕС.

Според плана, предложен на министрите на 28-те държави от ЕС, е възможен компромис между онези, които се опитват да интегрират балканските държави към Евросъюза и тези, които са против като Франция, Холандия и Дания.

Съвсем скоро германският Бундестаг гласува за начало на преговорите със Северна Македония и Албания, но с допълнителни условия за Тирана. В предварителния текст на заключенията на Съвета на министрите се предлага Северна Македония да започне преговори в края на тази година, но не и Албания.

Евролидерите с призив за присъединяване на Скопие и Тирана към ЕС

Текстът гласи: „с оглед на постигнатия напредък, ЕС решава да започне преговори за присъединяване със Северна Македония” и се посочва, че първото съвместно междуправителствено заседание трябва да се състои до края на 2019 г. Въпреки, че първоначалният вариант е включвал същия текст и по отношение на Албания, при последната версия той е отстранен и не се предлага дата за първо междуправителствено заседание с Тирана. Вместо това се изброяват няколко от предишните условия, преди всичко в областта на правосъдието и борбата против корупцията.

Според източници, приемането на тези заключения ще зависят от Франция, като решението ще бъде взето лично от Еманюел Макрон. Както е известно, Холандия, която също е с големи резерви към разширяването на Евросъюза, е склонна повече за преговори със Северна Македония, отколкото с Албания.

Въпреки че е предвидено решението да бъде взето на 15-ти октомври в Люксембург, не е изключено досието да се предаде на правителствените и държавни ръководители, където Меркел и Макрон може да се опитат да постигнат компромис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама