Суровите зеленчуци се оказват вредни за храносмилането

15:50, 06 окт 19 25 2055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Група изследователи от Харвардския университет в САЩ откриха как суровите зеленчуци влияят на чревната функция. Откритията на учените са публикувани списанието Nature Microbiology.

Авторите на изследването са установили, че използването на зеленчуци, които не са били подложени на термична обработка, води до редица отрицателни последици за храносмилането. Такива продукти унищожават полезните бактерии, които подпомагат храносмилането и укрепват имунитета, съобщава БГНЕС.

Учените проведоха изследвания на лабораторни гризачи и хора. По време на експеримента са разработени различни видове диети за четири групи мишки. Гризачите от първа и втора група са консумирали сурово месо и сладки картофи, а представители на трета и четвърта група са яли същите храни във варена, пържена или задушена форма.

Според резултатите от експеримента, гризачите, които ядат различни видове месо, нямат разлика в микрофлората. Но при животните, хранени със зеленчуци, положението е много различно.

След анализиране на разликите изследователите стигнаха до извода, че суровите зеленчуци унищожават полезните бактерии в червата, а топлинно обработените зеленчуци, напротив, оказват положителен ефект върху микрофлората на храносмилателните органи.

По-рано стана известно, че човешкото тяло най-трудно усвоява гъшето и патешко месо, както и агнешкото и свинско месо, но учените припомнят, че много зависи от метода на приготвяне и честотата на прием на такава храна. И така, задушеното месо със зеленчуци се усвоява много по-добре, а приготвеното на барбекю съдържа частици въглен и канцерогени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама