Президентът Петър Стоянов ще получи награда за европейски принос

09:52, 07 окт 19 25 2143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес ще бъде връчена втората награда на "ПанЕвропа", която носи името на проф. Иван Шишманов, учредител на "ПанЕвропа" през 1926 година, съобщи БНТ. Наградата за европейски принос тази година ще получи президентът Петър Стоянов (1997- 2002 г.).

Призът е за историческия принос на Стоянов за интеграцията на България в Обединена Европа. При избора роля има работата на българския президент за присъединяването на България към ЕС.

Гергана Паси обяви, че гости на церемонията ще е Гюнтер Ферхойген, еврокомисар по разширяването от 1999 до 2004 година, както и докладчикът за България Джефри ван Орден.

Гюнтер Ферхойген посочи, че присъединяването на България и Румъния към ЕС е било много тежък случай. "България изобщо не беше предвидена в началния етап на разширяването на ЕС на Изток. Тогава според мен това не беше справедливо спрямо страната", коментира той и изтъкна, че всички млади демокрации от Централна и Източна Европа трябва да получат един и същи шанс.

Той разказа, че като министър по европейските въпроси на Германия, заедно с други свои колеги през 1999 г. е проучил въпроса дали има шанс за България в ЕС. "С течение на годината мнението се промени. Тогава беше войната в Косово и ние разбрахме колко е важна стабилността в Югоизточна Европа, и че тази стабилност, без ясна връзка на България и Румъния с европейските структури, не може да бъде постигната", заяви Гюнтер Ферхойген.

С този аргумент той успява да убеди ЕК, правителствените и държавни глави в Хелзинки.

"20 години по-късно, съм изключително щастлив да кажа, че България напълно оправда доверието, което ние вложихме в нея преди 20 години. Това решение от 1999 година беше правилно", подчерта Ферхойген.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама