Денят накратко – 7 октомври

19:00, 07 окт 19 25 2979 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Защо една от големите туристически компании в България - "Астрал Холидейз", обяви фалит; какво накара медицински специалисти от цялата страна да се съберат на протест; кога ще е ясно дали Полфрийман ще напусне България и още:

***

„Астрал Холидейз“ фалира заради "Томас Кук"

Един от най-големите туроператори в България – "Астрал Холидейз", фалира. Дружеството обяви, че от днес прекратява дейността си и започва процедура по несъстоятелност. Случващото се идва след фалита на британския туроператор "Tомас Кук", чийто официален представител в България е „Астрал Холидейз“.

***

Медици на протест

Медицински специалисти от цялата страна се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет с настояване за достойно заплащане на труда им. Те носеха плакати с надписи “Справедливо и достойно заплащане в здравеопазването”, “Искаме да живеем и работим в България”, Стига унижение”, “Днес протест - утре стачка”.

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари. Освен това КНСБ настоява бюджетът на НЗОК за 2020 г. да бъде увеличен с 200 млн. лв.

От своя страна Министерството на здравеопазването пое ангажимент да бъдат заложени поне 200 млн. лева допълнителни средства за болничната помощ в бюджета на НЗОК за 2020 г. Това стана след среща с представители на КНСБ и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

***

До два месеца ще е ясно дали Полфрийман напуска България

В двумесечен срок ВКС ще произнесе решението си за съдбата на Джок Полфрийман. Това стана ясно от заседанието на магистратите, които трябваше да решат дали да възобновят делото на австралиеца, пуснат педсрочно от съдия Калин Калпакчиев. Решенията, които се очакват, са две - дали искането на главния прокурор е допустимо, и ако то е допустимо - дали делото да бъде възобновено.

Джок Полфрийман не присъства в съдебната зала, тъй като не може да напусне дома за чужденци в Бусманци. На делото обаче присъстваще посланикът на Австралия в Гърция, който следи случая.

***

Нова глоба за БНР

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е наложила на БНР имуществена санкция в размер на 40 000 лв. заради прекъсването на програма "Хоризонт" на 13 септември, което е нарушение на издаденото му разрешение. Това става ясно от отговор на КРС на запитване на ТОПНОВИНИ. Наказаталното постановление е издадено на 24 септември.

Миналата седмица Съветът за електронни медии (СЕМ) глоби БНР с 27 хил. лв. - 7 хил. лв. заради нарушаване на индивидуалната лицензия, другите 20 хил. лв. са заради нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация. Санкцията ще бъде обжалвана от БНР.

***

Отложиха делото за промяна на затворническия режим на Куйович

Софийски градски съд отложи за 17-ти октомври делото по жалба от Будимир Куйович срещу заповед на шефа на затвора, с която му е променен режима от лек в общ. Процесът е отложен за събиране на доказателства.

В съда има образувано и друго дело по искане на началника на затвора Куйович да бъде преместен от общежитие от открит тип, в такова от закрит тип. През септември то беше отложено за 15-ти октомври.

***

Бомба избухна в гараж в Монтана

Бомба избухна в гараж на жилищна кооперация в центъра на Монтана. Там бил паркиран джипa на известен адвокат. Пожарът е опушил апартаменти в кооперацията. Избити са и стъклата на блока. Колата на адвоката е изгоряла напълно.

***

Втори задържан за банковия обир в София

Втори човек е бил задържан от полицията в София за обира на 185 000 лева от клон на банка в хипермаркет в "Люлин". Това е човекът, изработил ключа, с който е проникнато в офиса на банката. В неделя беше арестуван единият от участниците.

Tрима души са наблюдавали банковия офис месец преди престъплението, съобщиха от прокуратурата. Седем дни преди обира те са го посетили, за да огледат ключалката на вратата и да изработят ключ за нея. Те са проучили навиците на служителката, работеща в офиса, която е имала навика, когато излиза да заключва вратата на офиса, но не и тази на трезора.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама