Китай развъжда гигантски прасета с размер на полярни мечки

20:00, 07 окт 19 / Любопитно 25 8227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във ферма дълбоко в Южен Китай живее много голямо прасе, което е тежко колкото полярна мечка, информира "Яху Файнанс".

500-килограмовото животно е част от стадо, което се отглежда за да стане гигантска свиня. След клане някои от прасетата могат да се продадат за повече от 10 000 юана (1 399 долара), над три пъти по-високо от средния месечен доход в Нанинг, столицата на провинция Гуанкси. Там където живее Пан Кон, собственик на фермата, предаде БГНЕС.

Според него това ще помогне на фермерите в проблема с недостига на свинско месо в Китай.

Високите цени на свинско месо в североизточната провинция Джилин подтикват фермерите да отглеждат прасета с целта да достигнат средно тегло от 175 до 200 килограма, по-високо от нормалното тегло от 125 килограма. Те искат да ги отгледат "възможно най-големи", заяви Дзао Хайлин, фермер в свинеферма в региона.

Тенденцията не се ограничава само до малките ферми. Основните производители на протеини в Китай като „Wens Foodstuffs Group Co“, най-добрата свинеферма в страната, „Cofco Meat Holdings Ltd.“ и „Beijing Dabeinong Technology Group Co.“, казват, че също се опитват да увеличат средното тегло на своите прасета. Големите стопанства се фокусират върху увеличаване на теглото с поне 14%, заяви Лин Гуофа, експерт анализатор в консултантската фирма „Bric Agriculture Group“.

Средното тегло на свинското месо в някои мащабни ферми е нараснало до 140 килограма, в сравнение с нормално около 110 килограма, каза Лин. Това може да увеличи печалбите с повече от 30%, каза той.

Голямата свиня се отглежда в отчайващо време за Китай. След като африканската чума намали броя свинете в страната наполовина, цените на свинско месо нараснаха до рекордни нива, което накара правителството да призове фермерите да увеличат производството, за да предотвратят инфлацията. Цените на свинско месо на едро в Китай са се покачили с над 70% тази година, докато запасите от свине са спаднали с 39% през август спрямо година по-рано.

Китайският вицепремиер предупреди, че ситуацията с доставките ще бъде "изключително тежка" до първата половина на 2020 г. Китай ще се сблъска с недостиг на свинско месо от 10 милиона тона, повече от наличното в световната търговия, което означава, че трябва да се увеличи производство в страната, каза той.

По време на неотдавнашното си посещение в големи животновъдни провинции делегация на правителството призова местните власти да възобновят производството на свине възможно най-скоро с цел да върнат нормалните нива през следващата година.

Все пак много земеделски производители са предпазливи при възстановяването на броя на свинете, след като бяха засегнати от по-ранното огнище. Покачиха се и цените на свинете за разплод, което направи по-скъпо за малките ферми да си позволят възстановяване на стадата. Ето защо увеличаването на размера на прасетата, които те вече притежават, може да бъде следващата най-добра стъпка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама