Александър Манолев се изправя пред съда заради къщата за гости

16:16, 07 окт 19 / Крими 25 1383 Шрифт:
Topnovini

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев и 25-годишната Ана Димитрова отиват на съд заради европарите за къща за гости в Сандански.

Престъплението, извършено от тях, е представяне на неверни сведения с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз. Обвинителният акт срещу двамата е внесен днес - пет месеца след започване на досъдебно производство по разследвания случай.

Двамата бяха привлечени като обвиняеми през месец април и тогава им бяха наложени мерки за неотклонение - на Ана Димитрова гаранция в пари в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева.

Манолев за имота си: Тази къща не е моя, бил съм като турист в нея

От разследването става ясно, че на 30.04.2014 г., с писмо пред Държавен фонд „Земеделие“ жената е представила документи, удостоверяващи извършване на разходи от нейна страна и получаване на приходи, свързани с отглеждане на лозе от земеделска дейност през 2012 г. За целта тя приложила договор за отдаване под наем на земеделска земя, в който като наемодател и собственик бил посочен Александър Манолев – другият обвиняем по делото.

Въпреки че нямала финансови средства за извършване на инвестиция по проекта към датата на кандидатстването й, тя представила неверни сведения като подписала декларация, че е осигурила такива (в размер на 576 668,55 лв., без ДДС). Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50 % от земеделска дейност, реализиран от продажба на земеделска продукция (грозде на стойност 6 790 лв.). Това обстоятелство също не отговаряло на действителността.

В същото време въпросният имот бил собственост на „Т.А.“ ЕООД. Освен това, обвиняемата приложила фактури за обработка на лозе и продажба на грозде, въпреки че посочените в тях дейности не били извършени.

Обвиняемият Александър Манолев подбудил и умишлено склонил обвиняемата Ана Димитрова за извършване на престъплението. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. В частност обвиняемият осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради „къщата за гости“, учредил правото на строеж в поземлен имот в гр. Сандански, както и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от него дружество сумата в размер на 700 000 лв. Освен това осигурил земеделска земя за регистрацията като земеделски производител (подписал договор за отдаване под наем на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му М., въпреки, че се легитимирал като собственик не е бил такъв). Установено е също, че Манолев е осигурил материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама