Акцент на деня: Родителска психоза с предизборна окраска

17:30, 08 окт 19 25 5139 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фалшива новина, че работници на Агенцията за закрила на детето прибират ромски ученици от Сливен, Ямбол и Карнобат, доведе до масовата психоза вчера и накара родителите да се втурнат в училищата и да прибират децата си. Социалните органи и политици обясниха, че в тази новина няма нищо вярно и че сочената Стратегия за детето отдавна е спряна от разработване.

Родители от няколко месеца се събират на протести срещу Стратегията за детето. Според тях, закони, които влизат в сила от 1 януари 2020 г., могат да доведат до отнемане на деца от семействата им за незначителни поводи.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че все още не е ясно кой стои зад разпространението на тази дезинформация и посочи, че роля са изиграли клипове във Facebook, пастори и интернет тролове. В основата са групите, които са се обединили срещу несъществуващата Стратегия за детето.

"Днес ситуацията в училищата се нормализира. Ромските деца постепенно влизат в класните стаи. От училищата имат готовност с тях да работи психолог, ресурсен учител, логопед и педагогическия съветник. От дирекция "Социално подпомагане" също са готови да окажат подкрепа чрез различни социални услуги".

По повод ситуацията премиерът Бойко Борисов коментира: "Като дойдат избори, има цели щабове, които мислят каква мръсотия да се направи. За съжаление, много пъти им се получава - така беше с Костинброд, с козичките".

"Обръщам се към хората, за да им кажа, че това е безумно, да мислят, че може да им се отнемат децата. Да си ходят на училище", каза министър-председателят.

"Стратегия за детето няма", подчерта за пореден път социалният министър Бисер Петков. Според него случващото се в училищата в Сливен и Ямбол е целенасочена атака срещу системата, която не почива на никакви реални данни.

Проект за Стратегия за детето е бил разработен в началото на годината от работна група към Съвета за закрила на детето. След като е бил на обществено обсъждане и е срещнал съпротива, несъгласие и отхвърляне, този проект е спрян и не е пускан за съгласуване в Министерския съвет, припомни отново Петков.

"Крайно време е да се спрат манипулациите и да се съхрани психиката на децата и родителите, които се безпокоят от слуховете, че някой ще извежда децата от дома им", заявиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД)

ДАЗД категорично отхвърля информацията за отнемане на деца от родителите им. В агенцията няма назначени социални работници, които да работят пряко с деца, уточняват от там.

"В последните месеци се разпространяват неверни твърдения, че в страната се въвеждат нови политики за отнемане на деца от родителите им. Бихме искали да успокоим и информираме отново широката общественост, че както и досега, според българското законодателство, не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата", съобщиха още от агенцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама