Денят накратко – 8 октомври

19:00, 08 окт 19 25 2034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Има ли Стратегия за детето и ще се отнемат ли деца от родителите им; защо и с какво предизбормата кампания на Мая Манолова разгневи ГЕРБ; кога Джок Полфрийман ще получи паспорта си и още:

***

Фалшива Стратегия за детето прибра учениците вкъщи

Фалшива новина, че работници на Агенцията за закрила на детето прибират ромски ученици от Сливен, Ямбол и Карнобат, доведе до масовата психоза вчера и накара родителите да се втурнат в училищата и да прибират децата си. Социалните органи и политици обясниха, че в тази новина няма нищо вярно и че сочената Стратегия за детето отдавна е спряна от разработване.

По повод ситуацията премиерът Бойко Борисов коментира: "Като дойдат избори, има цели щабове, които мислят каква мръсотия да се направи. За съжаление, много пъти им се получава - така беше с Костинброд, с козичките".

Социалният министър Бисер Петков беше категоричен, че Стратегия за детето няма. ДАЗД също категорично отхвърля информацията за отнемане на деца от родителите им. 

***

Кампанията на Манолова ядоса ГЕРБ

ПП ГЕРБ изляоха с остра реакция срещу предизборната кампания на Мая Манолова. На пресконференция от партията на Бойко Борисов заявиха, че с редица действия в кампанията бившият омбудсман цели да подмени дневния ред в предизборната надпревара.

„Мая Манолова е кандидатът за кмет на задкулисието. Човек, свикнал да мисли в схеми, участвал в схеми. Днес е изплашен от това, че трябва да представи екип, да представи финансирането си, да излезе на светло. Тя си измисля провокации и това е нейната тактика”, каза Малина Едрева, председател на групата в Общинския съвет.

„Малко е да кажем, че сме ядосани. Много кампании сме виждали и в много сме участвали. За първи път виждам подобен театър на абсурда“, каза от своя страна Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на предизборния щаб на Йорданка Фандъкова.

***

Бойко Борисов - за изборите, Цветан Цветанов, Слави Трифонов и защо Сливен е като Костинброд

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде тази сутрин интервю за bTV. Той говори за изборите, Цветан Цветанов, Слави Трифонов и защо Сливен е като Костинброд.

„Апартаментгейт” ни разби, нанасе ни тежки репутационни удари, видях крах в очите на хората" каза премиерът.

Борисов обърна внимание, че в момента не се меси в кампаниите за местните избори.

"Не се меся в изборите до този момент. Имаме много работа, която да свършим, а те се оправят добре. Фандъкова получи право сама да си избере екипа, кампанията и листата. Аз ще отида само на закриването на кампанията“, коментира премиерът. 

"Цветан Цветанов не ми липсва вече", заяви Борисов. "Цветанов изговори глупости, които не му правят чест. Дано проектът да му е успешен като този на Слави. След двете интервюта, които даде Цветан Цветанов вече не ми липсва – изговори много глупости", коментира Борисов. "Не очаквах толкова бързо да заговори срещу колегите си и партията", каза още той. 

Според премиерът сега Трифонов влиза честно в битката, защото години наред е критикувал от шоуто си безплатно е правил реклама на бъдещата си партия.

"Всеки може да си кръсти партията, както иска. Няма такава държава, защото всяка вечер в най-гледаното време да си презентираш партията и никой да не ти търси сметка, СЕМ да не го санкционира. На кой му е позволено подобно нещо? Нали се е държал политически неутрално. Сега нещата са честни. Той е умен човек и вижда откъде идва краха на политиците, дори най-обичаните и харесваните. Нека да видим кои ще са хората му. Тогава ореолът ще изчезне или силно ще бъде продупчен", заяви Бойко Борисов.

***

Джок Полфрийман ще получи паспорта си след края на делото

Джок Полфрийман ще получи паспорта си след приключване на делото, е казал австралийският посланик в Атина Джон Филп на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Новият паспорт на Полфрийман е бил издаден. Посланикът е изразил мнение, че затворническата администрация у нас е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин. Австралия била наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството, съобщават от Министерство на правосъдието. 

***

Цацаров не намира основание за закриване на БХК

Главният прокурор Сотир Цацаров не намира основания за искане до съда за прекратяване на Българския хелзинкски комитет (БХК). Според обвинител номер едно, подаденият на 30 септември сигнал на ВМРО е неоснователен.

В мотивите се посочва, че принудителното прекратяване на дейност е възможно най-тежката санкция. Изтъква се, че в сигнала липсват твърдения за дейност на БХК, свързана с финансиране или подпомагане на тероризма - основания, при които единствено главният прокурор може да иска прекратяване на дейността на дадено юридическо лице. Няма и твърдения, че БХК не е учреден по законния ред или че е обявен в несъстоятелност, въз основа на които също може да се иска от съда да прекрати дейността му.

***

Разследват случай с пострадало 3-месечно бебе в Перник

Тримесечно бебе е било прието в болницата в Перник със счупени ребра, хематом на главата и други травми. Настанено е в реанимация с опасност за живота.

Органите на реда изясняват причините, довели до тежкото състояние на детето. Започнато е досъдебно производство.

***

Откриха трупа на фелдшер в Тополовградско

Тялото на 72-годишен фелдшер е открито в тополовградското село Орешник. Трупът е открит в здравната служба на селото. По първоначални данни по главата на възрастния мъж има следи от насилие.

***

Бойко Борисов подкара автомобил без ръце

Премиерът Бойко Борисов тества новата функция на BOSCH България за автономно шофиране. Докато автомобилът се движи, изминатият път се записва автоматично и след това той може сам да се върне в изходната позиция. Шофьорът единствено подава газ.

Преди да тества новата технология премиерът присъства на откриването на BOSCH Инженеринг център София. "Отношенията ни с Германия са основани на принципа на взаимната изгода. Винаги сме се славели с дисциплина, което и вие притежавате", се обърна той към немския посланик.

"Усилията ни дават резултати- център след център, високо квалифицирани служители. Българи, връщащи се заради високите възнаграждения", категоричен беше Борисов. 

***

Осуетен е нов опит за спиране на БНР?

Нов опит за саботаж на излъчването на Българското национално радио е бил направен в началото на октомври, но този път е своевременно предотвратен от ръководството на радиото. Това твърди за DarikNews директорът на радиото Светослав Костов, а дали това е така предстои да разберем след като бъдат дадени гледните точки от КРС и "Нуртс България"АД

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама