Осуетен е нов опит за спиране на БНР?

14:10, 08 окт 19 25 2003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов опит за саботаж на излъчването на Българското национално радио е бил направен в началото на октомври, но този път е своевременно предотвратен от ръководството на радиото. Това потвърди за DarikNews директорът на радиото Светослав Костов.

На 3 октомври, към края на работния ден, с писмо от частната компания НУРТС уведомяват БНР за профилактика, планирана да трае през целия следващ ден. Така на 4 октомври е трябвало да замлъкне не само "Хоризонт", но и радио "София", и "Христо Ботев" за часове наред - от 9.00 сутринта до 17.00 часа. Уведомителното писмо обаче е било получено към 16.30 и до 17.00 часа е оставало съвсем малко време за отговор.

Анкетната комисия по казуса „БНР“ вика Цацаров на изслушване

"Веднага се събра Управителният съвет на радиото, главният инженер, шефът на централната апаратна, на техниката, шефът на правния отдел и написахме писмо до НУРТС, че спираме всички профилактики", каза Костов. Аргументът на ръководството на радиото е бил, че точно в този момент, когато радиото бе глобено заради спирането на сигнала и вървят проверки на прокуратурата и АДФИ, не е редно да се правят профилактики. Освен това искането е за спиране на сигнала за петък сутринта, а БНР трябва да предава парламентарения контрол от 11.00. В същото време тече кампания, има предизборни клипове и реклама. Всичко това изтъква като мотиви в писмото си ръководството на БНР.

"А профилактиките до края на годината не са никак малко - със сигурност над 25", добави Костов. Планът за профилактики пък е съставен в края на миналата година от предишното ръководство на радиото и директора му тогава Александър Велев, чиито кадрови назначения още при предишния му мандат преди 18 г. са журналистите, които сега поискаха оставката на новия директор на радиото, сменил самия Велев.

Журналисти от БНР до СЕМ: Само оставката или предсрочното освобождаване на Костов ще запазят авторитета на БНР

Шефът на БНР не разкри къде се фокусират подозренията му и кой би могъл да стои зад този сценарий за компрометиране на новото ръководство на националното радио, но беше категоричен, че новият опит за спиране на сигнала никак не е случаен.

За новия опит за саботаж УС на БНР е разпратил писма и до СЕМ, КРС и ДАНС. Екипи от спецагенцията и прокуратурата се очакват на проверка, но реакция от медийния регулатор и комисията засега няма, каза директорът на радиото.

До днес СЕМ не е реагирал на този втори опит за спиране на сигнала на БНР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама