След среща между Джонсън и Меркел: Сделка за Brexit е невъзможна

14:16, 08 окт 19 / Свят 25 1849 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сделка за Brexit е „на практика невъзможна”. Това стана ясно след разговор между британския премиер Борис Джонсън и канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщи Би Би Си, цитирани от bTV.

Според информация на източници от „Даунинг стрийт” 10, двамата лидери са обсъдили предложенията на Лондон към Брюксел, но Меркел е била твърда в позицията си, че сделката, която Джонсън иска е „крайно невероятна”. Освен това канцлерът е заявил, че никога няма да има споразумение ако Северна Ирландия напусне митническия съюз.

Лейбъристите нарекоха думите на Меркел като „циничен опит да се саботират преговорите”. Сър Киър Стармър, отговарящ за въпросите по брекзит от страна на Лейбъристката партия, подчерта, че Джонсън никога няма да поеме отговорност за провала си да намери правдоподобна сделка.

Освен това призова парламентът да се обедини срещу безразсъдното правителство и да предотврати катастрофа при напускане на ЕС.

Днешният разговор предизвика остри реакции сред политиците. Шотландският премиер Никола Стърджън написа, че британското правителство прехвърля вината за брекзит на всички, освен върху себе си. Тя определи ситуацията като „жалка”.

От Демократичната юнионистка партия в Северна Ирландия заявиха, че исканията на германския канцлер са недопустими и „отвъд лудостта”.

Лидерът на евроскептичната партия „Брекзит” Найджъл Фараж призова Великобритания да напусне без сделка. По думите му ЕС никога не е имал намерение да води честен диалог.

Преди седмица Борис Джонсън изпрати своите нови предложения към Брюксел и призова за разговори, които да избегнат всякакви възражения. Основен фокус в диалога беше предпазният механизъм (т.нар. „бекстоп”), който предотвратява изграждането на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

След днешния разговор обаче източници твърдят, че ЕС е готов да „торпилира Спогодбата от Разпети петък” – мирен процес, съгласуван между Дъблин и Белфаст през 90-те години на XX в.

Борис Джонсън на среща с европейските лидери

Освен това Джонсън неведнъж е заявявал, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври – със или без сделка. Изказването на премиера е въпреки прокарания закон, който задължава Джонсън да поиска допълнително отлагане на Brexit в случай, че няма сделка до 19 октомври, освен ако депутатите не се съгласят на развод без споразумение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама