Македонският научен институт иска да поставим 8 условия към Скопие

14:33, 08 окт 19 25 2281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският научен институт (МНИ) в София поиска българското правителство да постави 8 задължителни условия на Скопие във връзка с очакването Северна Македония да получи дата за начало на преговорите с ЕС в средата на октомври, съобщи БНР. 

Радев: Правителството ще изготви изисквания за приемането на Северна Македония в ЕС

Председателят на българския неправителствен институт доц. Александър Гребенаров изброи: "Да се признаят българските корени на мнозинството от населението в историко-географската област Македония, включително и в днешните предели; За се променят учебниците; Да се отстранят надписите върху паметници; Да се преустанови езика на омразата; Да се признае, че официалният език; според Конституцията на Република Северна Македония е формиран на основата на българските говори; Да се предоставят граждански и политически права на българите, еднакви с правата на другите етноси в Република Северна Македония".

Румен Радев: Подкрепата ни за Северна Македония не е безусловна

Очаква се още тази седмица правителството да формира официална позиция преди срещата на върха на ЕС по-късно през октомври, която ще обсъди европейската интеграция на Северна Македония.

На 17 октомври Европейският съюз вероятно ще даде дата за начало на преговори за присъединяване на Скопие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама