Млади лекари и студенти по медицина излизат на протест срещу правилата за специализация  

07:30, 10 окт 19 25 2341 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Млади лекари и студенти по медицина излизат на протест срещу правилата за специализация. В 12.00 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването те ще изразят недоволството си от промените в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Припомняме, че в средата на юли ведомството обнародва новия ред за специализация на лекарите, който беше подготвян дълго и дискутиран месеци наред. Той предвиждаше Министерството, а не лечебните заведения да субсидира специализантите по медицина. В замяна на това след края на специализацията им, студентите и младите лекари, които са получили финансова помощ, ще трябва да работят 3 години в лечебни заведения, области и общини, в които има недостиг на специалисти – като ще бъдат служебно разпределени. При отказ те ще трябва да връщат получените от тях пари.

Здравното министерство ще финансира специализанти по медицина

Само два месеца по-късно здравното министерство излезе с корекции по наредбата заради острото недоволство на младите кадри, които заявиха, че никой не се е допитал до тях при определянето на реда за техните специализации. Те се оплакаха, че  предвиденият ред за връщане пари, ако откажат да работят 3 години след завършването на специализацията в някоя от посочените от Министерството болници, е незаконен, изпълнен с несигурност и цели разпределението им на неатрактивни места.

След новите промени беше договорено младите лекари да могат да сключват договори с лечебните заведения, в които ще работят, преди старта на специализацията си, а не да чакат жребий. Въпреки постигнатата договорка обаче недоволството сред младите лекари и студентите остава, тъй като според тях приетите текстове не отразяват мнението им

„Предвид това, че текстът на този нормативен акт определя до голяма степен протичането на немалка част от професионалния ни път и оказва значително влияние върху всички сфери на живота ни, ние студентите по Медицина, лекарите-специализанти, както и подкрепящите ни лекари-специалисти и членове на академичната общност, изразяваме острото си несъгласие с посочените по-горе текстове“, заявяват организаторите на протеста.

Според тях отношението на Министерството на здравеопазването по проблема доказва незаинтересованост относно мнението и проблемите ни и липса на желание за съвместна работа по тях.  Те определят приетите промени като тенденциозни, реваншистки и в разрез с моралните норми на поведение към цяло едно поколение от лекари.

Обидени, омерзени и ядосани сме от опитите исканията ни да се подменят и да се прокарат още по-закрепостяващи мерки спрямо българските лекари-специализанти и млади специалисти“, посочват те и добавят, че този вид кадрова политика сигурно и безвъзвратно ще принуди младите кадри на лекарското съсловие да напуснат държавата и да търсят реализация в чужбина.

Те настояват за незабавно преразглеждане на целия нормативен акт и оформяне на изцяло нова концепция, при вземане предвид мнението на тези, които най-много ще засегне - студентите по Медицина- бъдещи специализанти и лекарите-специализанти.

Протестиращите отказват да бъдат представлявани от БЛС, болнични директори и други фигури, които по думите им са доказали, че не работят в техен интерес интерес.

„Отказваме да се съгласим с лобистките текстове, облагодетелстващи академични фигури и работодатели. Отказваме исканията ни да бъдат подменяни“, заявяват те.

В интернет вече е обявена подписка против промените в Наредбата, която е подкрепена от над 500 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама