Предсрочните избори в Северна Македония ще бъдат в края на октомври 2020-а

16:30, 08 окт 19 / Свят 25 1112 Topnovini
1

Предсрочните избори ще се проведат до края на октомври 2020 г., т.е. 45 дни преди редовните избори, заяви премиерът Зоран Заев във Велес, отговаряйки на въпрос на журналист дали ще има предсрочни избори. и дали предизборната кампания вече е започнала.

Заев подчерта, че намерението на правителството всеки ден, седмица и месец, е да покаже какво означават ползите за икономиката, растежа, новите работни места и влиянието на ЕС и НАТО.

"Надеждата за окончателни решения относно стратегическите цели за страната ще бъдат изпълнени сега в средата на октомври, декември-януари или февруари, в зависимост от решенията на Испания от НАТО", каза Заев.

Македонският премиер поясни, че държави като България, Хърватия или Румъния, когато са се присъединявали към НАТО и отварят процеса на преговори за присъединяване към ЕС, буквално са изживявали "меден месец", който според него не се повтаря.

„Това е този период, който не можем да очакваме да се повтори в бъдеще и това е причината да мислим, че трябва да отидем на редовни избори“, подчерта Заев.

Той поясни, че кампанията, която те водят в момента, е да се финализират двугодишните дейности на правителството, неговите сериозни успехи в сближаването на гражданите и да започнат дебат.

„През предстоящия период искаме да научим нещо от гражданите и да видим слабостите и силните страни, удовлетворението и недоволството и да можем да разговаряме и определено да потвърдим, че това наистина е правилният път. Вярвам, че подобни кампании ще оформят мнението на гражданите за бъдещата подкрепа, която трябва да дадем. Кампанията има ограничение във времето точно тази есен и вярвам, че ще я приключим преди новогодишните празници, информира Заев.

Македонският премиер подчерта, че се прави ребрандиране на СДСМ, за да се промени окончателно партията, да се модернизира и да бъде от полза за държавата и гражданите.

Попитан за използването от СДСМ на червения цвят в кампанията, премиерът каза, че "червеният е нашият македонски цвят". „Това е нашето знаме. Червен цвят във всички нюанси. Това е цветът на социалдемократическите партии в Европейския съюз и на социалдемократическите партии в цяла Европа“, обясни Заев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани