Холандци разработват „изкуствена утроба“ за недоносени бебета

21:00, 08 окт 19 / Култура и наука 25 2235 Topnovini
1

Опитите за създаване на изкуствена утроба за преждевременно родени бебета получиха тласък от 2,9 млн. евро – грант за създаване на работен прототип за използване в клиники, съобщи в. „Гардиън“.

Моделът, който се разработва от учени в Технологичния университет в Айндховен, може да осигури на бебетата изкуствено дишане.

Но за разлика от настоящите кувьози, изкуствената утроба ще бъде подобна на биологичните условия, като бебетата ще са в течност и ще получават кислород и храната с помощта на изкуствена плацента, свързана с пъпната им връв.

Гуид Оей, професор в холандския университет и гинеколог в медицинския център „Максима“, който се намира в близост, заяви, че настоящите подходи са проблемни, тъй като недоносените бебета нямат изцяло развити бели дробове и храносмилателна система.

С новия модел бебетата ще могат да се развиват сякаш са в естествена среда.

Екипът се надява да има работен прототип на своята изкуствена утроба, готов за използване в клиники, до 5 години. Той би бил първият в света. Средствата за проекта идват от европрограмата „Хоризонт 2020“, предаде БТА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.