Румен Радев: Българската позиция за еврочленството на Северна Македония е в интерес на историческата истина

11:12, 09 окт 19 / Политика 25 1885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората от България и от Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език от 1300 години. Затова политиците от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които да ни сближават, а не поводи, които ни разделят. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Смолян, съобщиха от президентството.

Историци предлагат как правителството да дефинира „общата история“ със Северна Македония

Държавният глава посочи, че българската позиция за европейското приобщаване на Република Северна Македония е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. „Идеологията и манипулацията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа“, категоричен е Радев.

Македонският научен институт иска да поставим 8 условия към Скопие

Президентът посочи, че българската позиция е и в интерес най-вече на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на страната. По думите на Румен Радев, е важно предварително да са ясни условията за нашата подкрепа във всяка една преговорна глава и затова e организирал консултативната среща по темата. Държавният глава подчерта, че очаква от българското правителство да отстоява последователно българската  позиция. 

Северна Македония да признае за Гоце Делчев, ако иска в ЕС

„Не е работа на политиците на Република Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешнополитическите въпроси на Република Северна Македония“, заяви още президентът Радев и допълни, че e поканил у нас колегата си Стево Пендаровски още на церемонията по встъпването му в длъжност. „Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България. Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение“, заяви българският президент.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама