Ето какви условия постави България на Северна Македония

12:25, 09 окт 19 / Политика 25 3517 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Правителството одобри българската позицията за започване на преговори със Северна Македония и Албания за приемане в ЕС. Това съобщиха на брифинг външният министър Екатерина Захариева и вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

От позицията ни става ясно, че България подкрепя започването на преговори с двете държави, но ще подкрепи членството на Северна Македония при няколко условия.

Условията ни са разделени на два етапа – такива, които трябва да бъдат изпълнени преди провеждането на Първата междуправителствена конференция, и такива, които съседката ни трябва да изпълни преди Втората междуправителствена конференция, за които все още не е ясно кога ще се проведат.

Захариева подчерта, че България ще подкрепи Северна Македония за членство само ако исканията ни бъдат изпълнени.

Условия преди Първата междуправителствена конференция

- Северна Македония да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика за признаване на т.нар. македонско малцинство в България;

- Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на Югославския комунистически режим, репресирани поради българското си самосъзнание;

- Северна Македония да премахне от табели, паметни плочи и сгради текстове, насаждащи омраза към България;

- Северна Македония да постигне конкретни резултати за важни събития и исторически личности в общата ни история – Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.;

- Северна Македония да спре говора на омразата спрямо лица с българско самосъзнание в медиите и филмите, финансирани от държавния бюджет.

Условия преди Втората междуправителствена конференция

- Северна Македония да приеме ясни ангажименти за останали общи за историята ни личности;

- Северна Македония да приеме ясен график за промяна на учебни материали по история, български език и география, както и за промени в книги, финансирани от държавата.

От своя страна, вицепремиерът Красимир Каракачанов посочи, че скоростта на преговорите със Северна Македония зависи от тяхната политическа воля да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват.

Историята не може да бъде компромис. И резултатите от тази комисия не могат да бъдат сурогат от истината и политическата им пропаганда през последните идеологически години, а трябва да бъдат ясно и точно отчетени“, посочи Каракачанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама