Скандал заради фалшив юбилей разтресе Сръбската църква

13:50, 09 окт 19 / Свят 25 2127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

14 висши владици от Сръбската православна църква поискаха спешно свикване на заседание на Светия архиерейски събор. Основна причина се посочва провалът за отбелязване на така наречената 800-годишнина от създаването на Сръбската православна църква.

Както е известно томос за признаването на автокефалията на СПЦ не съществува.

Сред причините за свикването на спешното заседание се посочва и скандалното решение на сръбския патриарх да се връчи най-висшия църковен орден „Свети Сава“ на президента Александър Вучич.

Тази седмица Белград се готвеше да чества 800-годишен юбилей от създаването на своята православна църква. Според сръбските твърдения през 1219 г. Свети Сава е учредил поместна църква. Проблемът е, че няма документ, който да доказва, че през 1219 г. Сръбската църква е получила томос за автокефалност от Вселенската патриаршия. Тя като първа сред равни православни църкви единствена има право да издава такъв документ. Свети Сава не е получил томос. За автокефалност не пишат и личните биографи на Сава Дометиян и Теодосий или пък техните съвременници.

Следи за подобно нещо не намира в архивите на Вселенската патриаршия в средата на 50-те години на XIX век и Янко Шафарик, бъдещият ръководител на Дружеството на сръбските учени, което по-късно ще прерасне в Сръбската академия на науките. Разочарованият Шафарик пише много ясно: "Ние нямаме подобен акт, който да доказва, че Свети Сава е станала автокефален архиепископ".

В интервю за в. „Политика“ вселенският патриарх Вартомолей в началото на тази година открито каза, че сърбите живеят с лъжа и митове 800 години. "Ако е рекъл Бог ще дойда в Белград за 800-годишната от хиротонията /ръкополагането/ на Свети Сава", заяви той.

За отношението към сръбската интерпретация на църковната история говори достатъчно красноречиво писмото на архимандрит Роман Анастасиядис от Критската църква, която е част от Вселенската патриаршия. Той въстана срещу лъжите на СПЦ. В открито писмо архимандритът призова сръбския владика Амфилохие да даде "публични обяснения за историческата истина относно честването на този юбилей от страна на СПЦ". "Подобно изопачаване на истината не съм срещал до момента. Как не Ви е срам", написа още архимандрит Роман Анастасиядис.

Според експерти честванията на фалшивия юбилей са част от политиката на Белград да върне своята доминация в Западните Балкани, но този път в духовната сфера. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама