Парламентът подкрепя правителството за условията към Северна Македония

16:09, 09 окт 19 / Политика 25 2155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът подкрепя условията, които правителството постави към Северна Македония, във връзка с предстоящото започване на преговори за членство в ЕС. Това става ясно от декларация, внесена от групите на ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Ето какви условия постави България на Северна Македония

Народното събрание изразява подкрепа преговорите със Северна Македония и Албания за влизане в ЕС да започнат. Тази подкрепа обаче не е за сметка на изопачаване на историческия събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история.

Депутатите се противопоставят на „евентуална европейска легитимация на идеология от миналото с подчертано анти- български характер, потискаща правата на българските граждани и на такива с българско самосъзнание“.

Парламентът призовава: Северна Македония да се въздържа от действия за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на „македонско малцинство“ у нас; да се придържа към клаузата в Договора за добросъседство за официалния си език; да прилага договореностите, постигнати в смесената историческа комисия; да прекрати „говора на омразата“ по отношение на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама