Акцент на деня: София каза „да“ на Скопие, но с условия

17:30, 09 окт 19 25 5602 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Правителството одобри позицията на България относно членството на Северна Македония в ЕС. Страната ни подкрепя започването на преговори с югозападната ни съседка, но настоява за спазване на определени условия за добросъседство.

Условията ни са разделени на два етапа - такива, които трябва да бъдат изпълнени преди провеждането на Първата междуправителствена конференция, и такива, които съседката ни трябва да изпълни преди Втората междуправителствена конференция. Датите на провеждане на конференциите обаче все още не са ясни, тъй като те зависят от напредъка на работата на историческите комисии.

Първите условия, които трябва да бъдат изпълнени, са свързани главно с решаване на основните проблеми в общата ни история – Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание, както и с реабилитацията на жертвите на Югославския комунистически режим, репресирани поради българското си самосъзнание. България настоява още Северна Македония да премахне от табели, паметни плочи и сгради текстове, насаждащи омраза към България, както и да се спре говора на омразата спрямо лица с българско самосъзнание.

Условията преди втората конференция са свързани с приемането на ясен график за промяната на учебните материали по история, български език и география.

България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Северна Македония само тогава, когато е изпълнила всички условия.

Според вицепремиера Красимир Каракачанов при така поставените изисквания единствено от Северна Македония зависи дали бързо ще се присъедини към ЕС или преговорите ще продължат с години, както се случва с Турция.

Парламентът подкрепи позицията на правителството. Депутатите от ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ настояват Северна Македония да се въздържа от действия за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на „македонско малцинство“ у нас, да се придържа към клаузата в Договора за добросъседство за официалния си език, да прилага договореностите, постигнати в смесената историческа комисия, както и да прекрати „говора на омразата“ по отношение на България.

Позицията на правителството получи одобрение и от президента Румен Радев. Според него тя е в интерес на историческата истина и на недопускането на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. „Идеологията и манипулацията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа“, заяви държавният глава.

Припомняме, че в края на септември Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че преговорите на смесената историческа комисия за започнали да буксуват. На последната среща, която се проведе на 13 септември отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев.

Очаква се ЕС да започне присъединителните преговори със Северна Македония и Албания на 15 октомври. До момента те бяха блокирани от няколко държави членки въпреки препоръката на ЕК, че Скопие и Тирана са готови да започнат преговорите.

Още миналата година - по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, ЕК препоръча началото на преговори за членство със Северна Македония и Албания. Тогава обаче финалното решение беше отложено първоначално за септември, а след това за 2019 г.

В края на септември германският Бундестаг гласува за началото на преговори със Северна Македония и под условие с Албания. Преди около година парламентът на Холандия също одобри резолюция за преговорите с двете страни, която също беше много по-критична към Албания, отколкото към Северна Македония. Тези настроения сред държавите увеличават натиска двете страни да не бъдат групирани и да започнат преговорите си за членство в ЕС поотделно. България обаче настоява те да вървят в пакет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама