Първото газифицирано село в Източна България ще бъде факт до края на годината

17:10, 09 окт 19 25 3023 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Овергаз започна изграждането на близо 8 километра газопровод в ямболското село Кабиле, като плановете на компанията са до Коледа това да е първото село с природен газ в Източна България.

Новата газоразпределителна мрежа ще достигне до 200 клиенти. До момента 100 домакинства от общо 370 са изявили желание да бъдат газифицирани. Стопанските клиенти в района също са проявили интерес да заменят неефективните горива, които използват с природен газ. И обществените сгради ще се възползват от предимствата на синьото гориво.

Детската градина и ясла в селото ще бъде газифицирана, а след тях от общината планират да заделят средства за кметството, читалището и центъра за изкуства в Кабиле.

Според изчисленията газификацията в селото ще намали с 53 тона годишно фините прахови частици и други вредни за здравето вещества във въздуха. Семействата ще намалят разходите си за отопление, готвене и топла вода, като заменят електричеството с газ. Бизнесът в района също ще реализира икономии, ако предпочете синьото гориво пред мазута и нафтата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама