България и Северна Македония ще изграждат нов граничен пункт с евросредства

17:55, 09 окт 19 / Политика 25 1935 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изграждането на нов граничен контролно-пропускателен пункт между Република България и Република Северна Македония и стимулиране на малките и средни предприятия в пограничните общини ще са основният приоритет на бъдещата трансгранична програма, която ще изпълняват двете държави с финансиране от ЕС.

Това стана ясно по време на Първото заседание на Съвместната работна група за разработване на ИНТЕРРЕГ програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония за периода 2021 – 2027 г., което се проведе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Акцент на деня: София каза „да“ на Скопие, но с условия

Заседанието беше председателствано от зам.-министър Деница Николова, а от македонска страна съпредседател беше Димитър Ванчов от Министерството на местното самоуправление, съобщи БГНЕС. 

Зам.-министър Николова посочи, че изграждането и развитието на транспортната свързаност между двете държави е изведено като основен приоритет, който ще подобри в най-висока степен социално-икономическите характеристики на граничните зони и ще покрие приоритетите на ЕК по отношение на развитието на регионите.

С финансиране по програмата се предвижда или изграждането на граничния пункт „Клепало“, при Струмяни, или разширението на граничния пункт „Логодаж“ между Станке Лисичково и Делчево.

Коя мярка ще бъде подкрепена ще стане ясно от социално-икономическия анализ, който се изготвя в момента. „Политиката ни за развитие на двустранното сътрудничество е насочена към проекти, допринасящи най-много за икономическо развитие и потенциала в трансграничните територии“, коментира Деница Николова.

По време на заседанието на работната група стана ясно още, че се въвеждат някои новости по програмата, като основните са намаляване на административната тежест със съкращаване на нивата за контрол, срокове за одобрение на проекти, контроли при изпълнението на проектите и др. Ще бъде създаден специален Фонд за малки проекти за подкрепа на предприемачите за обучение, подобряване на производствения капацитет и др.

До края на годината ще е готов социално-икономическият анализ и SWOT анализ, чрез които ще се оформи програмата в началото на 2020 г. Догодина по това време тя трябва да бъде одобрена. Все още не е ясна крайната й финансовата рамка, която предстои да се гласува от Европейския парламент.

В новия програмен период в България регионалните съвети за развитие ще имат засилена роля за даване на подкрепа за бъдещите проекти по трансграничната програма, които да получат финансираме, стана ясно по време на форума. Мярката е част от подхода на новата регионална политика спрямо местните нужди и потенциали за развитие на регионите, която ще провежда правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама