Арменската общност в България се вдига на протест

07:30, 13 окт 19 25 2828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от най-старите общности в страната ни е обхваната от бурни вълнения, израз на които ще е протеста в Пловдив, който ще се състои днес от 12 ч. в двора на Арменската църква в града.

В него ще се включат изявени общественици от арменската диаспора от цялата страна, както и представители на всички арменски организации, опериращи на територията на Пловдив, сред които ОАБС Парекордзаган, Фондация Аракс, СКПО Ереван, Арменско благотворително дружество ХОМ, Хай Тад, Дружество за култура и изкуство Хамаскаин и мн. др.

Причината за недоволството е приетия Устав на Арменската Епархия в България, който според инициативния комитет на протеста е приет тихомълком и нарушава крехкото равновесие между духовната и светската власт в общността, като се дава изключителен превес на светската.

Обвиненията падат върху Епархийския Съвет и неговия председател - Антраник Шакариян, като според организаторите на протеста, Устава е направен така че на практика е невъзможно да се промени състава на Епархийския съвет, а усилията ще са равносилни на това да се промени Конституцията на България чрез Референдум.

Напрежението сред арменската общност се засили и от факта, че във Варна вече трети месец нямат духовен представител, тъй като му е отказано удължаване на визата, а Бургас е на път да последва примера на морската столица, защото визата на Дер Бохос изтича и засега няма изгледи да се удължи, въпреки че в негова подкрепа са се подписали 300 човека.

От инициативния комитет изтъкват, че въпреки писмата, които са изпратили до Епархийския Съвет във връзка с удължаване на визата на Дер Бохос, все още нямат отговор и затова според тях протестът е единствения начин да се даде гласност на тези факти.

Исканията им са намиране на общ език между хората и Епархийския Съвет, като крайната цел е преразглеждане на Устава. Те изрично подчертават, че пловдивските арменски духовници не са организатори на протеста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама