България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа

18:50, 09 окт 19 / Политика 25 2410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в официална церемония в Брюксел, с която беше дадено началото на Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа.

Събитието беше домакинствано от действащия комисар по транспорта Виолета Булц и изпълнителния директор на Европейския съвет по безопасност на транспорта Антонио Авеносо.

По-рано днес, българска делегация участва в експертна дискусия по пътна безопасност, инициирана от ЕС. В рамките на работните панели бяха представени мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура, за справяне с главните причини за смърт на пътя, както и такива за подобряване на пътната безопасност в населени места и защита на уязвимите участници в пътното движение.

В дискусията се включи заместник-директорът на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК Матю Болдуин.

Проектът за подобряване на пътната безопасност в Европа е иницииран от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия и Европейския съвет по безопасност на транспорта (ETSC).

ETSC е организация със седалище в Брюксел, имаща за цел намаляване броя на смъртните случаи и тежките наранявания в следствие на пътнотранспортни произшествия. Организацията поддържа индекс за всяка държава членка, който се оформя от поведението на участниците в движението, инфраструктурата, МПС, политиките в областта на пътната безопасност като цяло.

Поканени да се включат в проекта са шест държави членки, с най-добър потенциал за подобряване на показателите за пътна безопасност (България, Полша, Литва, Гърция, Румъния и Португалия). Проектът е с времетраене от 3 години (2019-2021 година).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама