Маргарита Пешева: Ако не се стигне до оставка на Костов, кризата в БНР ще продължи

19:50, 09 окт 19 25 4101 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Решението на СЕМ да стартира процедура за прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов напълно отговаря на изискванията на Закона за радиото и телевизията и изискванията на Административно-процесуалния кодекс“.

Това каза за БНР бившият член и бивш председател на СЕМ проф. Маргарита Пешева и припомни прецедент в историята на медийната регулация от 2004 година, когато предсрочно е бил прекратен мандатът на генералния директор на БНТ.

Само в ТОПНОВИНИ: Светослав Костов с първи коментар за процедурата по отстраняването му

„Тогава беше пропуснато да се извърши тази административна процедура със започване на производството, с искането на писмените възражения от генералния директор, което доведе до загубата на делото на тричленен състав, след което СЕМ спечели окончателно делото. От тази гледна точка виждам в днешните действия на регулатора основаване на аргументите, които съдържа съдебната практика от 2004 година. В този смисъл решението е напълно правилно“.

Следват пет работни дни, в които генералният директор на БНР може да представи писмено своите обяснения и възражения. Пешева припомни, че според член 67 от Закона за радиото и телевизията може да бъде прекратен предсрочно мандатът на директор, който „извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения…“:

„Въобще тезата, че някой е подвел генералния директор, който носи пряка отговорност за управлението на медията заедно с членовете на Управителния съвет, дори да е така, дори той просто да е допуснал това нарушение, неговият мандат трябва предсрочно да бъде прекратен“.

Спирането на програма „Хоризонт“ Пешева оцени като „най-големия медиен скандал на 21-ви век“.

„Това се равнява, казано метафорично, на 100 други груби нарушения“.

Как ще гласува регулаторът след седмица е „въпрос на преценка на писмените възражения, които ще получи“, изтъкна още проф. Маргарита Пешева.

По повод позицията на генералния директор Светослав Костов, че БНР ще обжалва наложените от КРС и СЕМ глоби, Пешева заяви: „Това е в правото на Националното радио. Такива са законовите изисквания и възможности. В този смисъл няма нищо нередно, ако ръководството прецени, да обжалва наказателните постановления“.

Пешева очаква „положителен изход“ от кризата в БНР, тъй като не вижда повече кредит на доверие в това ръководство.

Според нея настоящата криза е по-тежка от тази през 2001 година. „Надявам се, че след като редколегията на „Христо Ботев“ също поиска оставката на ръководството на радиото, тази оставка да бъде подадена или най-малкото да бъде гласувана“.

„След това СЕМ трябва да избере временно изпълняващ длъжността в рамките на три месеца и веднага да обяви конкурс за нов генерален директор. Ако не се стигне до оставка, „това би означавало продължителна криза в радиото“: „Надявам се това да не се случи“, каза проф. Пешева.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама