Иво Атанасов: Интересна и напрегната ситуация с решението на СЕМ за ген. директор на БНР

20:05, 09 окт 19 / Общество 25 1639 Topnovini
1

„Съветът за електронни медии (СЕМ), макар и трудно, взе правилно решение от гледна точка на закона - да се открие процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР. Оттук нататък той има срок, в който да представи своите възражения“.

Това каза за БНР медийният експерт и доскорошен член на Съвета Иво Атанасов относно процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. 

Атанасов поясни, че ако СЕМ гласува за предсрочно прекратяване на мандата на Костов, то ще трябва и да посочи изпълняващ длъжността до провеждането на нов конкурс за генерален директор.

„При всички случаи ситуацията е интересна, макар и напрегната. Давам си сметка какво напрежение е в Националното радио сега. Предстоят трудни дни“, подчерта Атанасов в предаването „12+3“.

Само в ТОПНОВИНИ: Светослав Костов с първи коментар за процедурата по отстраняването му

„Ако се стигне до нов избор в СЕМ за наследник на поста на Светослав Костов, не са много възможностите да се избере човек, който да управлява добре БНР, но смятам, че все пак има хора, които могат да овладеят подобна ситуация. Надявам се и СЕМ, имайки поука от избора, който направи преди 3 месеца, да подходи по начин, по който да избере генерален директор, който умее, който може да ръководи процесите“.

Бившият член на СЕМ припомни свое изказване, че регулаторът действа спрямо закона в над 90% от случаите, но „когато дойде момент да се избира генерален директор, тогава се разделяме на квоти и то не парламентарна и на президентска, а на управляващи и опозиция“.

„Единственото изключение беше, когато избирахме Александър Велев. При днешното гласуване обаче виждам, че го няма това разделение на управляващи и на опозиция. Това може би подсказва, че СЕМ, ако се стигне до нов избор на генерален директор, ще подходи по начин, по който да успее да избере способен ръководител“.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 141 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.