За подкрепа в ЕС: Северна Македония да пази българските военни паметници

11:06, 10 окт 19 / Политика 25 2828 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентът с декларация подкрепи условията, които правителството постави на Северна Македония. Депутатите дебатираха 2 часа и не подкрепиха единодушно документа, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Народното събрание обаче постави и свои условия и редактира първоначалната си декларация. Беше решено да настояваме да се реабилитират всички жертви и репресирани заради българското им самосъзнание, не само тези от югославския комунистически режим.

Беше подкрепено предложението на НФСБ Северна Македония да съдейства за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища, в духа на европейските ценности.

Останаха исканията ни Северна Македония да се въздържа от подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на „македонско малцинство“ в България. Да отрази в учебните материали и програми постигнатите договорености в смесената историческа комисия. Да прекрати „говора на омраза“ по отношение на страната ни в медии и надписи на паметници.

От БСП възразиха срещу това, че няма представител на правителството на гласуването на позиция по толкова важен въпрос. Валери Жаблянов определи като „фрапантно“ отсъствието на външния министър Екатерина Захариева.

Председателят на външна комисия Джема Грозданова заяви: „Възможно е преговорите с Албания и Северна Македония да се разделят. Шансовете на Северна Македония са по- големи“. „За нас по- добрият вариант е двете държави да вървят заедно. Така е заложено и в декларацията ни“, изтъкна тя.

Припомняме, че след среща на „Дондуков“ 2 на 30 септември президентът, премиерът, министри и политици се обединиха около тезата, че подкрепата на България за Северна Македония по пътя й към ЕС не е безусловна. Бе взето решение правителството да изготви условия, а седмица по късно те вече са факт.

Условията на правителството накратко: Северна Македония да спре и да се въздържа от политика за признаване на „македонско малцинство в България“; да премахне надписите, насаждащи омраза към страната ни; за конкретни резултати за събития и исторически личности в общата ни история, като Гоце Делчев и Илинденско- Преображенското въстание; да спре говора на омразата спрямо България в медиите и филми, финансирани от бюджета й; да промени учебниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама