Протест в подкрепа на Джок Полфрийман в Сидни

12:30, 10 окт 19 / Свят 25 2023 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Близки и роднини на арестувания Джок Полфрийман излязоха на протест пред кметството в Сидни с искане за неговото незабавно освобождаване от българките власти.

Австралия вчера обвини България в манипулативно предаване на думите на най-високопоставения представител на Канбера на Балканите Джон Филп след срещата му с министъра на правосъдието Данаил Кирилов по казуса „Джок Полфрийман".

Австралия обвини българското правителство в манипулация по казуса "Полфрийман"

Българските власти да изяснят какви са законовите основания за задържането на Джок Полфрийман пък призовава неправителствената организация „Хюман райтс уоч“. „Правото да се напуска която и да е страна е основно право и всяка рестрикция трябва да е законово аргументирана“, се казва в позицията.

Организацията припомни, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал условното предсрочно освобождаване на Полфрийман да се преразгледа от Върховния касационен съд (ВКС), въпреки че решението на Софийския апелативен съд по закон е окончателно.

Съдийският състав: Предсрочното освобождаване на Полфрийман трябва да се изпълни незабавно

Организацията твърди, че на 4 октомври тя е изпратила писмо с въпроси до министъра на вътрешните работи и до главния прокурор, но отговор все още не е получен.

По време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк преди две седмици външният министър на Австралия Марис Пейн поиска среща с българския си колега Екатерина Захариева по случая, но такава не се състоя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама