Въздухът в София – мръсен и през лятото

14:48, 10 окт 19 25 2392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С два пъти над нормата са завишени нивата на азотен диоксид в София - тези данни изнесоха от платформата AirBG, съобщиха от БНР. Според тях основна причина за това е автомобилният трафик.

Измерванията за азотен диоксид в столицата от AirBG се правят от началото на юни и вече има данни за 4-месечен период - от юни до края на септември.

Лятото е удобно време поради липсата на отопление, за да се разбере до каква степен влияе автомобилният трафик за чистотата на въздуха. Данните се събират чрез дифузионни тръби, които се разполагат на места с интензивно движение в града за около четири седмици. Те показват, че дори и през лятото има сериозно завишение над нормата, съобщи Стефан Димитров.

„Близо 2 пъти на полупразен град за август и септември. На непълен град имаме 18 превишение – което не е добре“. Най-замърсените места са натоварените кръстовища като това на пл. „Орлов мост. 

Статистиката сочи, че годишно в Европа умират 75 000 души заради азотния диоксид. По думите на д-р Александър Симидчиев от „Въздух за всеки“ в дни на силно замърсяване се увеличават и случаите на потърсена спешна медицинска помощ

От AirBG са предоставили данните от изследванията си на кандидат-кметове, които са дали различни идеи за справяне на проблема чрез градския транспорт.

Вече се правят измервания с дифузионни тръби в още четири града в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама