Защо е полезно доматеното пюре за мъжете

21:00, 10 окт 19 25 2605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени установиха, че доматеното пюре е полезно за мъжете и затова трябва да наблегнат на консумацията му.

Ликопен - вещество, което се намира в доматите, има положителен ефект върху качеството на мъжките сперматозоиди, установи неотдавнашно проучване.

В тестове, проведени в Университета в Шефилд, здравите мъже получават 14 mg биологично активна добавка (БАД) дневно, равна на две супени лъжици концентрирана доматена паста, за 12 седмици.

В края на изпитателния период, както установяват учените, мъжете, приемащи добавката, подобряват качеството на еякулата.

Една пета от мъжете нямат близки приятели

В опитите участваха 60 произволно подбрани физически здрави мъже. Някои от тях са приемали хранителни добавки, останалите са получавали плацебо.

В 50% от случаите мъжкото безплоди е причината двойките да не могат да имат дете.

В момента съветите, дадени от Британската национална здравна служба на мъже в затруднено положение в тази област, се свеждат до поддържането на здравословен начин на живот и носенето на свободно, а не стегнато бельо.

Напоследък все повече се разглеждат теориите, че някои хранителни вещества също могат да помогнат, предаде БГНЕС.

Ликопенът е антиоксидант - предотвратява процеса на окисляване на клетъчно ниво и съответно предотвратява вредното въздействие на свободните радикали. Помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Носещите на алкохол изпращат сексуални сигнали, че са в добра форма

В изследванията са използвани хранителни добавки, а не пресни домати, защото може да е по-трудно тялото да извлече всички полезни вещества от храните, отколкото от хранителна добавка. Освен това за тях беше важно субектите да получават еднакво количество ликопен.

Мъжките сперматозоиди бяха подложени на лабораторен анализ преди началото на експеримента, след шест седмици и в края на изследването.

Учените не откриха разлика в концентрацията на сперматозоидите на тези три етапа, но морфологията им (външна форма) беше различна: делът на здравите сперматозоиди, както и тяхната подвижност, бяха по-високи при тези мъже, които приемаха ликопен.

Диетологът от университета в Шефилд д-р Лиз Уилямс, която ръководи изследването, коментира своите открития: "Това проучване не беше мащабно и трябва да го повторим в по-голям мащаб, но и тези резултати се оказаха впечатляващи."

„Следващата стъпка е да се повтори този експеримент с мъже, които имат проблеми със зачеването, за да видят дали ликопенът подобрява качеството на сперматозоидите им и дали може да помогне на двойките да заченат бебе и да избегнат инвазивно лечение на безплодие“, казва д-р Уилямс.

"В момента не можем да даваме никакви съвети на мъжете. Винаги казваме: намалете консумацията на алкохол и яжте здравословна храна. Но това са общи препоръки", добави лекарят.

Данни от ново проучване са публикувано в European Journal of Nutrition.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама