ЕК с процедура срещу България заради обмен на данни със страни от Западните Балкани

15:41, 10 окт 19 25 1661 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еврокомисията започват процедура срещу България за установяване на нарушение за обмен на данни с пет държави от Западните Балкани, съобщиха от Еврокомисията.

Такава процедура има и срещу Австрия, Румъния и Унгария. Тя е във връзка с подписването на 13 септември 2018 г. на споразумение с 5 държави от Западните Балкани. Споразумението е за автоматизирания обмен на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на автомобили.

Комисията счита, че споразумението нарушава изключителната компетентност на ЕС в тази област, още повече че обменът на такива данни между държавите членки е уреден с Решенията на Съвета "Прюм" (решения 2008/615/ПВР и 2008/616/ПВР на Съвета). 

Комисията започва производство за установяване на нарушение от страна на България във връзка с неправилното прилагане на някои разпоредби на Директивата относно атаките срещу информационните системи. Директивата е съществен елемент от правната уредба на ЕС в борбата с киберпрестъпността и изисква от държавите членки да укрепят националните закони за борба с киберпрестъпността и да въведат по-строги наказателни санкции, включително за широкомащабни кибератаки.

Освен това от Еврокомисията настоятелно призовават България да спази задълженията си за докладване за състоянието на околната среда в морските води. Те са предвидени в Рамковата директива за морска стратегия (Директива 2008/56/ЕО).  През юни 2008 г. държавите членки се съгласиха да преразгледат и актуализират до 15 октомври 2018 г. своята оценка на състоянието на околната среда в съответните води, въздействието на човешката дейност върху околната среда, определянето на добро състояние на околната среда и своите екологични цели, като България пое ангажимент да представи информация до 30 юни 2020 г.

От Комисията призовават България и още 14 държави да докладват навреме и пълната информация в областта на отпадъците. Според евродиректива излезлите от употреба автомобили от държавите членки трябва да бъдат докладвани на Комисията за целите, определени от Директивата, заедно с подходящо описание на използваните данни.

От Комисията изпращат и мотивирано становище на България, с което изискват предприемане необходимите мерки за пълното транспониране на Директивата за марките. Тя е важна стъпка към осъвременяването и по-нататъшното хармонизиране на правото на ЕС в областта на марките.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама