Атанас Славов: Има възможност КПКОНПИ да се превърне в нова спецслужба

09:45, 11 окт 19 / Политика 25 977 Topnovini
1

До 20 ноември се очаква да бъде избран нов шеф на Антикорупционната комисия. Атанас Славов, експерт в Антикорупционния фонд, коментира пред БНР, че е очевидно, че КПКОНПИ може да работи без председател, какъвто на практика няма от март.

„Очевидно е, че може да работи без председател. От една страна това е логично, за да няма блокиране в дейността на органа. От друга страна показва обаче, че волята на комисията може да се формира в зависимост от текущите политически събития. Това, което виждаме и коментарите, че се търси „новия Пламен Георгиев“, е само индикация за това как се селектират до голяма степен членовете на КПКОНПИ и особено председателят ѝ, който иначе по закон има най-сериозни правомощия в органа“, каза Славов.

Избират новият шеф на КПКОНПИ през ноември

Според него сега предстои ново лице да оглави комисията, което може да означава, че останалите ѝ членове най-вероятно няма да имат някаква особена форма на лоялност спрямо него.

Възможно е Антон Славчев, който на практика беше и.д. председател на КПКОНПИ, да стане неин ръководител с промени в закона, имайки предвид внесеното предложение от Данаил Кирилов точно преди да стане министър, посочи още Славов. „Но тези промени трябва да се гласуват и да влязат в сила. Ако това се случи по време на висяща процедура, напълно е възможно те да се приложат до края на процедурата и г-н Славчев да оглави комисията", допълни той.

Пламен Георгиев започна разрушаването на незаконната тераса

„Със сигурност практиката в ход да се променят правилата на играта не отговаря на никакви адекватни стандарти за устройство на държавните органи. Но е практика, която за съжаление нашите народни представители много често ползват. И това със сигурност би подронило легитимността на избора, още повече, че промяната, на пръв поглед минимална, всъщност е съществена. Ако досега изискването е председателят да има минимален 10-годишен стаж, да е юрист, с промяната се дават възможност на лица без юридическо образование да заемат тази длъжност“, изтъкна Атанас Славов.

И прогнозира, че това само би тласнало КПКОНПИ към превръщането ѝ в една нова спецслужба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 213 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.