Путин: Операцията на Турция в Сирия може да разпръсне хиляди бойци на ИД по света

13:53, 11 окт 19 / Свят 25 1967 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин заяви, че не е сигурен, че Турция ще може да поеме контрола над ситуацията, ако пленените бойци на „Ислямска държава“ се разпръснат из други територии по света.

"В северната част на Сирия има райони, в които са концентрирани бойци от „Даеш“. Те все още се държат от кюрдските военни части. Сега турската армия влиза там и кюрдите напускат тези лагери. Те просто могат да се разпръснат", каза Путин на среща на Общността на независимите държави (ОНД) в Ашхабад, предаде БГНЕС.

"Не съм сигурен дали турската армия може бързо да поеме контрола над това", добави той.

САЩ и Русия с вето в Съвета за сигурност на ООН за мерки срещу Турция

Президентът на Русия подчерта, че в тези зони според ГРУ (военното разузнаване) на Русия има стотици бойци и "хиляди, ако говорим за страните от ОНД".

"Това просто трябва да се знае и да се мобилизират ресурсите на нашите специални служби, за да спрем тази реално очертаваща се нова заплаха", подчерта президентът.

Междувременно председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск осъди заплахата на турския президент Ердоган да позволи на милиони бежанци да се отправят към Европа, наричайки я „опит за изнудване". Президентът на Турция заяви това като предупреждение „ако блокът критикува офанзивата на Анкара в Сирия“.

ООН и НАТО са притеснени от турското нахлуване в Сирия

"Турция трябва да разбере, че нашата основна грижа е, че нейните действия могат да доведат до поредната хуманитарна катастрофа, която би била неприемлива", заяви Туск при посещение в Кипър.

"Нито пък някога ще приемем да се използват бежанците като средство за изнудване. Ето защо считам вчерашните заплахи, отправени от президента Реджеп Тайип Ердоган, напълно не на място", добави той.

Ердоган отправи своите коментари в четвъртък срещу острото осъждане от европейските правителства на дълго подготвяната операция за налагане на буферна зона в североизточна Сирия с цел да се настанят някои от 3,6 милиона бежанци, които в момента живеят в Турция.

Ердоган заплаши да отвори вратите на милиони сирийски бежанци към Европа

"Хей, ЕС, събуди се! Казвам го отново: ако се опитате да наречете нашата операция там инвазия, нашата задача е проста: ще отворим портите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас", каза турският лидер.

Съгласно споразумението от 2016 г. с ЕС, Турция се съгласи да предотврати преминаването на бежанци към Европа в замяна на 6 милиарда евро и безвизово пътуване за своите граждани, но често критикува липсата на помощ от Брюксел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама