МОСВ опроверга твърденията за внос на боклук от Рим

13:59, 11 окт 19 / Политика 25 1637 Topnovini
1

"Нито правителството, нито Министерството на околната среда и водите водят преговори с Италия за приемане на отпадъците, образувани в град Рим или други италиански градове. Това се посочва в позиция на Министерството на околната среда и водите във връзка с появила се информация в медиите, че ще внасяме боклук от италианската столица.

От ведомството припомнят, че страната ни е единствената в ЕС, въвела това ограничение за внос на  боклук. „Отпадъците, цитирани в публикациите, са обект на задължителна процедура - предварителна писмена нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване. Забранени са превозите на отпадъци за България, предназначени за обезвреждане и депониране.

Рим ще изпраща отпадъците си у нас

Към момента в МОСВ няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим.  От Министерството припомнят, че внос на отпадъци в страната може да се извършва само от юридически лица, оператори на съоръжения за оползотворяване на отпадъците, притежаващи разрешение или комплексно разрешително.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 150 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.