Русия подготвя първа научна лаборатория на борда на МКС

21:00, 11 окт 19 / Култура 25 2633 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата комплексна многофункционална научна лаборатория ще се появи на борда на руския сегмент на Международната космическа станция. В нея ще се провеждат различни физически експерименти в условия на нулева гравитация, съобщиха от Обединения институт за високи температури (OIVT) на Руската академия на науките, предаде БГНЕС.

Преди това за всеки експеримент на МКС беше използван отделен научен инструмент. „Летящата“ космическа лаборатория ще бъде първата от подобен клас. Тя ще включва научно оборудване, разработено за осъществяване на космически експерименти „Кулон-магнит“, „Кулон-плазма“, „Прах-UV“, „Дисперсия“ и други.

Работата в лабораторията е включена в дългосрочната програма на МКС ", се казва от пресслужбата на института.

Лабораторията на МКС ще позволи на учените да сравняват експериментални данни, получени в реални условия на микрогравитация, с теоретични модели и резултати от дигитално моделиране.

„Създаването на лаборатория на Международната космическа станция е възможност за провеждане на мащабни изследвания и експерименти в областта на физиката на активната материя, както и предпоставка за формиране на нови, включително международни, научни отношения“, коментира Олег Петров, директор на Института по оптични технологии, който ще стане научен ръководителят на лабораторията.

Изследователският комплекс към лабораторията на МКС ще включва наземна лаборатория и експертна група. Наземната лаборатория вече е сформирана от наземни аналози на бордовото оборудване и налични изследователски щандове за изучаване на активни дисперсни среди.

Според Петров, студенти от Московския институт по физика и технологии ще участват активно в работата на лабораторията, което ще даде възможност да се използва уникална експериментална база и резултати от изследвания в учебния процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама