Роботът Фьодор става запазена търговска марка

07:50, 12 окт 19 / Култура 25 1770 Шрифт:
Topnovini
Роботът Фьодор започна полета си до Международната космическа станция с фразата „Поехали“.
Роботът Фьодор започна полета си до Международната космическа станция с фразата „Поехали“.

„Роскосмос“ започна процедура по регистриране на робота Фьодор като запазена търговска марка. Искането е за надпис на латиница FEDOR и за визуална търговска марка - изображение на стоящ робот, предаде БГНЕС.

Роботът Фьодор беше изпратен в околоземна орбита на 22 август на космическия кораб "Союз МС-14". Пет дни по-късно корабът се прикачи от втори с МКС. Роботът се завърна на Земята на 7 септември. По време на полета той изпълни редица задачи под контрола на астронавт.

Беше съобщено, че няма да има повече извънземни полети, а вместо него ще направят друг робот за работа в космоса.

Изпълнителният директор на неправителствената организация "Android Technology" (компанията-робот) Евгений Дудоров, съобщи, че разработването на робота струва повече от 30 милиона рубли.

Разработката на Фьодор започва през 2014 г. със заповед на Министерството на извънредните ситуации като част от спасителния проект на Фонда за перспективни изследвания.

Първоначално роботи нямаше да бъдат изпращани в космоса, въпреки че бяха в основата на разработките по проектите SAR-400 и SAR-401, които по-рано бяха предложени на „Роскосмос“. Разработеният Андроид-спасител под контрола на намиращ се на безопасно място оператор трябваше да преминава през развалини и да изважда жертви изпод сградите, да помага на хора при пожари и да работи в райони с химическо и радиационно замърсяване. За целта той бе научен да се изкачва по стълби, да кара кола и да използва спасителни електроинструменти.

Паралелно с това роботът получи и други умения: да седи на шпагат, да стреля с две ръце и да прави инжекции със спринцовка. До 2016 г., когато проектът беше окончателно разработен, не намериха място за него в спасителната служба и тогава решиха да го изпратят в космоса - но не просто така, а да тестват новия руски кораб „Федерация“ (наскоро преименуван на „Орел“). Новият проект беше наречен "Тест", а полетът беше планиран за 2021 г., но поради забавяне на производството на кораба, крайният срок беше 2022 г., а наскоро и 2023 година. В бъдеще „Фьодор“ трябва да се превърне не само в тест за „Орел“, но и да продължи да лети около Луната, а в дългосрочен план потомците на „Фьодор“ трябва да кацнат на повърхността й.

През 2018 г. се появи идеята да се изпрати робота в космоса няколко години по-рано - през 2019 година. Възможността се появи поради необходимостта от изпитателно изстрелване на „Союз“ без екипаж на борда. Както каза по-рано източникът на РИА Новости от ракетно-космическата индустрия, първоначално е било планирано да се изпратят два андроида в космоса наведнъж. Проектът е получил временното име "кибер екипаж". В крайна сметка обаче е било решено да се изпрати само един робот в космоса.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама